Iulian Urban propune ca toţi jurnaliştii să depună declaraţii de interese

0

Senatorul democrat-liberal Iulian Urban propune amendarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate în sensul ca toţi jurnaliştii să fie obligaţi să depună declaraţii de interese.

„Nu văd o explicaţie pentru care jurnaliştii, formatorii de opinie, cei care se manifestă în spaţiul public nu ar fi dispuşi să dea aceste declaraţii, dacă tot vorbim despre transparentizarea activităţii jurnalistice din România”, a afirmat senatorul PD-L. În opinia sa, nu se poate pune problema declarării averilor pentru această categorie profesională, având în vedere că jurnaliştii sunt plătiţi din bani privaţi, însă declaraţiile de interese sunt utile din perspectiva că ar putea deveni o garanţie în plus pentru consumatorul de presă.

„Declaraţiile de interese ar fi binevenite atâta timp cât am avut o mulţime de suspiciuni, mai ales că, în ultima vreme, campania electorală a scos la iveală tot felul de ciudăţenii, tot felul de oameni care sunt în consilii de administraţie, pe la firme, care au tot felul de interese, care susţin o grupare dintr-un partid împotriva alteia, un partid împotriva altuia. O declaraţie de interese nu face rău nimănui şi, în momentul de faţă, în România, va fi o garanţie în plus pentru consumatorul de presă”, a subliniat Urban.

El a precizat că, potrivit Legii ANI, declaraţiile de interese se depun la şeful departamentului de resurse umane şi se afişează pe site-ul instituţiei, în cazul jurnaliştilor ar fi pe paginile de internet ale organelor de presă la care lucrează. „Dacă amendamentul va trece, s-ar putea să asistăm la o primenire a jurnalismului românesc”, a fost de părere Urban, precizând că Senatul este cameră decizională pentru proiectul de lege amendat.

Comisia juridică a Senatului a luat în discuţie, marţi, două proiecte de modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, unul adoptat de Camera Deputaţilor şi altul respins, însă a amânat formularea rapoartelor pentru săptămâna viitoare. Primul proiect, amendat de Iulian Urban, prevede că persoanele cu funcţii de conducere în cadrul organizaţiilor, federaţiilor şi confederaţiilor sindicale sunt obligate să depună declaraţii de avere şi interese la şeful compartimentului de resurse umane.

Cel de-al doilea proiect, respins de prima Cameră, prevede că toţi angajaţii instituţiilor statului, inclusiv cei care lucrează în societăţile comerciale unde statul este acţionar majoritar, au obligaţia să depună aceste declaraţii, dacă veniturile lor depăşesc cinci salarii medii pe economie.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.