Magistraţii sunt nemulţumiţi că noua lege a pensiilor le afectează statutul

Magistraţii sunt nemulţumiţi că proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice exclude judecătorii, procurorii şi personalul auxiliar din categoriile care beneficiază de pensii speciale, urmând ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii să formuleze amendamente care să exprime poziţia sistemul judiciar.

Personalul din justiţie şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor au convenit, după întâlnirea de vineri cu membrii CSM, ca amendamentele lor să fie transmise Consiliului, care le va centraliza şi va exprima o poziţie comună în legătură cu modificările aduse de noua lege a pensiilor.
Magistraţii mai reclamă lipsa de previzibilitate, incoerenţa legislativă, înrăutăţirea statutului personalului din justiţie şi omiterea faptului că aceştia sunt supuşi unor interdicţii şi incompatibilităţi, inclusiv după pensionarea lor.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecător Mona Pivniceru, a declarat marţi (2 februarie 2010) că cea mai mare nemulţumire a magistraţilor în legătură cu proiectul legii pensiilor este că afectează statutul judecătorului, arătând că acesta înseamnă „oriunde pe glob atât activitate căt şi partea de retragere, adică pensia, fiind elemente de independenţă”.

„Judecătorul, după pensionare, are aceeaşi obligaţie de rezervă pe care nu o mai are nimeni în afară de categoria noastră. Suntem singurii judecători din Europa fără pensii de serviciu. (…) Practic se vrea un război cu puterea judecătorească.
Aşa s-a întâmplat şi cu legea de salarizare, aşa se întâmplă şi cu pensionarea. De fapt se doreşte reducerea magistratului la condiţia de funcţionar public. Cine a intrat în profesia de judecător a avut în vedere ansamblul carierei lui, iar în carieră se înscrie şi faptul că la pensie să aibă un trai decent. Aşa vorbesc reglementările internaţionale”, a afirmat Mona Pivniceru.

Ea a arătat că în Carta judecătorului european adoptată de Consiliul Europei sunt prevăzute trei lucruri : unu – pensia judecătorului se va stabili după salariul pe care l-a avut cu 2 luni înainte de pensionare, doi – pensia creşte tot timpul,niciodată nu scade, şi trei – se indexează automat.
” Unde suntem noi cu chestiile astea în legea noastră?”, a atras atenţia preşedintele AMR, care adăugat că va cere respectarea prevederilor internaţionale, pentru că România a semnat aceste obligaţii.

Totodată, Pivniceru a precizat că magistraţii sunt, din punct de vedere numeric, cei mai puţini dintre categoriile care primesc pensii speciale şi că zilele acestea vor finaliza materialele cu amendamente pentru a fi înaintate CSM care va formula în numele tuturor un punct de vedere comun.
De asemenea, şi Ministerul Public va formula un punct de vedere cu privire la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, în prezent lucrându-se la el, în sensul declaraţiilor făcute de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi cu argumente pertinente în vedere menţinerii pensiei speciale pentru magistraţi, a declarat marţipurtătorul de cuvânt al instituţiei, Ramona Bulcu.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, la bilanţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. că Ministerul Public susţine menţinerea pensiei de serviciu pentru angajaţii din sistem. Kovesi a aprecia atunci că este normal ca un magistrat de carieră să beneficieze de pensii speciale. ”Din punctul nostru de vedere, un magistrat de carieră, care toată viaţa are nişte interdicţii, trebuie să se bucure la finalul carierei de o pensie specială.

Sigur că ne-am dori ca şi celelalte categorii profesionale să beneficieze de aceleaşi drepturi, nu ne considerăm deasupra lor, însă dacă facem această raportare o facem strict la activitatea pe care o depun magistraţii în decursul unei cariere de 25 de ani”, a explicat Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a precizat că în luna decembrie a semnat un act pentru ieşirea la pensie a unui coleg care a avut o carieră de 40 de ani în acest domeniu.

La rândul său, Ministerul Justiţiei a transmis marţi, că în prezent analizează prevederile proiectului de lege, urmând să-şi exprime poziţia în cadrul şedinţei de guvern. Totodată, MJ suţine că a luat act de poziţia exprimată de UNJR, care a adresat o scrisoare deschisă în care îi cere ministrului jutiţiei să nu avizeze proiectul Legii pensiilor în forma actuală.

„Ministerul Justiţiei a luat act de poziţia exprimată de UNJR. În acest moment, ministerul analizează prevederile proiectului de lege şi îşi va preciza poziţia în cadrul şedinţei de guvern, din perspectiva atribuţiilor legale şi a procedurilor de adoptare a actelor normative la nivelul guvernului” , a precizat MJ. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut ministrului Justiţiei, într-o scrisoare deschisă, să nu avizeze proiectul Legii pensiilor în forma actuală, întrucât încalcă drepturi fundamentale ale omului, precum şi ordinea de drept constituţională.

UNJR a motivat că proiectul legii pensiilor nu este concordant cu Constituţia României şi nici nu îndeplineşte criteriile de tehnică legislativă. „În exercitarea acestei obligaţii legale, UNJR vă solicită public, domnule ministru Cătălin Marian Predoiu, să daţi un aviz negativ de legalitate şi constituţionalitate în privinţa proiectului Legii unitare a pensiilor elaborat la Ministerul Muncii, întrucât numeroase dispoziţii din acesta contravin normelor constituţionale, Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţei CEDO.

Încălcarea principiilor constituţionale ale neretroactivităţii legii, egalităţii de tratament a cetăţenilor în faţa legii, nediscriminării, inclusiv prin crearea unor privilegii speciale pentru categorii precum angajaţi ai serviciilor secrete foste şi actuale este atât de evidentă în cuprinsul acestui proiect de lege, încât UNJR vă solicită să luaţi cât mai rapid poziţie faţă de această situaţie de fapt, dată fiind importanţa acestuia şi impactul extraordinar pe care îl va avea asupra întregii societăţi româneşti”, se menţionează în document.

De asemenea, în scrisoarea deschisă, asociaţia solicită reacţia rapidă a Ministerului Justiţiei pentru restabilirea legalităţii şi ordinii de drept. „Este necesară, mai mult decât oricând, restabilirea legalităţii, prin respectarea principiilor şi drepturilor fundamentale recunoscute de tratatele internaţionale la care România este parte.
Pentru acest motiv, UNJR solicită Ministrului Justiţiei să îşi exercite atribuţiile legale stabilite în sarcina sa, prin Hotărârea de Guvern nr.652 din 27 mai 2009 privind organizarea şi funcţionarea MJLC, în sensul de a interveni energic pentru apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, se arăta în scrisoare.

Sursa citată sublinia că adoptarea şi punerea în aplicare a acestui proiect de lege ar conduce la perturbarea întregii societăţi româneşti, nemulţumirile cetăţenilor vizaţi de acest act normativ, făcute deja publice, urmând să îmbrace forma acţiunilor în justiţie, ceea ce va conduce la un val de procese, cu consecinţe grave atât pentru justiţiabili, cât şi pentru instanţele de judecată, iar în final pentru statul român care va trebui să suporte financiar eventualele despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin această lege.

„Înţelegând rolul lor social, judecătorii membri ai UNJR atrag atenţia public asupra încălcărilor flagrante din cuprinsul acestui proiect de lege şi asupra consecinţelor negative iminente pentru toate categoriile sociale”, mai susţinea UNJR.
Proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pe 26 ianuarie. Până la data de 5 februarie pot fi trimise sugestii şi propuneri asupra textului acestuia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.