EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Miron Mitrea: Preşedintele PSD trebuie ales de Congres

0

Alegerea preşedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului este o idee interesantă dar, deocamdată, acesta trebuie ales de Congresul partidului, iar echipa propusă de acesta să fie votată de Consiliul Naţional, pentru că aşa s-a întâmplat când PSD a obţinut maximum de performanţă, consideră senatorul social-democrat Miron Mitrea.

El a lansat marţi (2 februarie 2010) pe blogul personal, „22 de răspunsuri” la proiectul privind reforma PSD aparţinând vicepreşedintelui social-democraţilor Victor Ponta.
Mitrea şi-a exprimat satisfacţia că un coleg are propriile idei „şi nu face copy-paste după texte mai vechi din broşurile de partid”. Miron Mitrea consideră, între altele, ca fiind „foarte firesc” să se refacă, pe baze realiste şi credibile, listele cu membrii şi susţinătorii PSD, aşa cum a propus recent Victor Ponta.

„Dar nu cred că Mircea Geoană, preşedinte în funcţie şi candidat pentru un nou mandat la şefia PSD, nu are aşa ceva. Ţine de datele fundamentale pe care trebuie să le deţină preşedintele unui partid”, susţine Mitrea. Potrivit acestuia, reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale reprezintă o greşeală pentru că, atât timp cât încă se discută despre modificarea legii electorale, colegiile nu sunt nici ele bătute în cuie.

„Nu putem reorganiza partidul ori de câte ori se modifică un colegiu. În plus, s-ar produce o fărâmiţare a partidului care ar ridica probleme mari de organizare şi coordonare”, a adăugat el. Pe de altă parte, Miron Mitrea consideră că o propunere foarte bună este restructurarea pe modelul clar şi eficient al organizării din plan local şi naţional a prezenţei PSD în comunităţile româneşti din străinătate.

„Rezultatul de la ultimele alegeri prezidenţiale arată foarte clar acest lucru”, a argumentat el. Mitrea se mai declară de acord şi cu constituirea unei Convenţii anuale, care să dezbată şi să actualizeze obiectivele şi direcţiile fundamentale ale partidului şi care să acorde un vot de încredere conducerii. „Astfel de reuniuni anuale făceau parte cândva din modul de lucru al PSD. Din păcate, sub ‘înţeleapta’ conducere a lui Mircea Geoană, ele au dispărut. Cât priveşte votul de încredere pentru conducerea partidului, eu cred că aceasta ar trebui să-şi depună mandatul după fiecare ciclu major de alegeri”, a spus el.

Senatorul PSD nu doreşte, în schimb, ca liderul PSD, ales şi confirmat în anul anterior alegerilor prezidenţiale, să fie în mod automat candidatul partidului la preşedinţie.
„Nu cred că trebuie să mai mergem pe această idee. Poţi fi un foarte bun lider de partid, dar un candidat nepotrivit pentru preşedinţia ţării. Sau, dacă luăm exemplul din 2009, poţi fi un lider de partid slab şi un candidat la preşedinţie mediocru”, a mai spus Miron Mitrea, care se declară de acord cu formula „Guvernului din umbră”.

„Este obligatoriu, cred eu, ca în PSD să existe o selecţie făcută în mod obiectiv, după un set de criterii unanim acceptate. Din păcate, sub conducerea lui Mircea Geoană, acest sistem a fost înlocuit cu unul de pile şi relaţii”, a continuat Mitrea, care mai vrea ca deciziile să fie transparente, iar profesionalismul să stea la baza numirilor şi nu ”relaţia privilegiată cu conducerea partidului sau cu un anume grup de interese”.

Potrivit senatorului PSD, alianţele politice „nu se pot bate în cuie o dată pe an”, ci trebuie făcute sau desfăcute şi în funcţie de conjuncturile de pe scena politică, ”însă aceste decizii trebuie luate în mod transparent, cu consultarea organizaţiilor din ţară”. Miron Mitrea mai solicită clarificarea modului în care se fac donaţiile, „cine şi cum încasează banii”.

„De asemenea, eu cred că statul trebuie să finanţeze campaniile electorale ale partidelor cu sume minimale, în concordanţă cu situaţia economică în care se găseşte ţara. Trebuie interzisă folosirea în campanii a banilor proveniţi de la partide, de la instituţii sau persoane private”, spune el. Mitrea mai consideră că nu „războiul” dintre centru şi teritoriu va readuce PSD la putere, ci colaborarea.

„Coordonarea acţiunilor noastre nu înseamnă că liderii de la centru le bagă pumnul în gură celor din teritoriu. O mai bună organizare nu înseamnă instaurarea dictaturii centrului. Organizaţii locale puternice înseamnă un PSD mai puternic, o conducere centrală puternică înseamnă un PSD mai puternic”, a argumentat Mitrea. El s-a pronunţat pentru încurajarea ecologismului în PSD, dar şi a tinerilor.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.