România va face parte din strategia Dunării

0

Dunărea va avea, din 2011, o strategie de dezvoltare pentru ţările riverane fluviului, potrivit Ministerului Mediului. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely a condus delegaţia României care a participat, luni şi marţi (2 februarie 2010) la Conferinţa privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, ce a avut loc la Ulm, în Germania.

La eveniment au participat miniştrii din ţările riverane Dunării, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European. De asemenea, la conferinţă a fost prezentă şi Danuta Hubner, membră a Parlamentului European, fost comisar pentru politica regională.
‘În cursul anului 2008, Austria şi România a iniţiat demersurile pentru a avea o strategie a Dunării, demersuri pe care Consiliul Europei le-a oficializat, în luna iunie 2009. Tot în 2008, ca ministru al Dezvoltării, am semnat două acorduri cu colegii din Ungaria şi Bulgaria pentru susţinerea acestei strategii’, a declarat, în cadrul conferinţei, ministrul Mediului.

Strategia va fi adoptată în 2011, când Ungaria va deţine Preşedinţia UE şi va viza problematica privind coeziunea şi aspectele financiare, urmărind să desfăşoare acţiuni menite să creeze legături de cooperare în domeniul protecţiei mediului dincolo de graniţele administrative.
Ministrul Laszlo Borbely a subliniat că ‘Strategia Dunării ne va oferi ocazia de a valorifica la maximum oportunităţile politicilor Uniunii Europene în toate domeniile De aceea, pentru România Strategia UE pentru regiunea Dunării, reprezintă o prioritate pe agenda Guvernului’.

Conferinţa de la Ulm a deschis procesul de consultare publică lansat de Comisia Europeană pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunării, la care toate statele riverane sunt invitate să participe. În cadrul procesului de consultare, Comisia Europeană va organiza, în statele membre riverane Dunării, o serie de conferinţe tematice cu factorii interesaţi, respectiv autorităţi ale administraţiei publice naţionale, regionale, locale, dar şi reprezentanţi ai mediului privat.

România va fi gazda ultimei conferinţe de acest nivel privind Strategia UE pentru regiunea Dunării care va avea loc în luna iunie 2010, la Constanţa. Pentru România, Strategia UE pentru regiunea Dunării va reprezenta asumarea rolului de promotor şi iniţiator al unui nou format de cooperare care va contribui la susţinerea angajamentelor externe în plan regional, va permite relansarea economică a judeţelor din bazinul Dunării şi crearea de noi locuri de muncă.

Priorităţile României la Dunăre sunt legate de reconcilierea politicilor şi strategiilor definite pentru sectoare care ar putea antrena investiţii durabile şi care ar eficientiza navigaţia pe Dunăre: protecţia mediului, navigabilitatea şi dezvoltarea economică. În acest sens, utilizarea sistemelor inovative şi a tehnologiilor verzi ar putea reprezenta o alternativă la soluţiile actuale de transport fără ca biodiversitatea şi ecosistemele aflate de-a lungul Dunării să fie afectate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.