SUA ridică miza în privinţa Iranului: scut antirachetă pentru a-i proteja pe aliaţii americani din Golf

0

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat dramatic odată cu dezvăluirea faptului că preşedintele american Barack Obama va amplasa un scut antirachetă menit să i protejeze pe aliaţii americani din Golf de un atac din partea Teheranului, comentează publicaţia britanică The Guardian.

SUA vor ampasa rachete Patriot în patru ţări – Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Kuweit – şi vor menţine în Golful Persic două nave capabile să doboare rachete iraniene. De asemenea, Washingtonul va ajuta Arabia Saudită să dezvolte o forţă pentru a-i proteja instalaţiile petroliere.

Potrivit unor oficiali americani, acest demers este menit să contracareze un atac din partea Iranului şi să reasigure statele din Golf, care se tem că Teheranul ar putea reacţiona la sancţiuni atacând state aliate ale SUA din regiune. De asemenea, SUA încearcă să descurajeze Israelul să atace Iranul demonstrând că SUA sunt pregătite să contracareze orice ameninţare.

Această decizie vine după ce încercările lui Obama de a aborda diplomatic, nu confruntaţional Iranul – prin contrast cu administraţia George W. Bush – au eşuat să convingă Teheranul să-şi deschidă instalaţiile sale nucleare controalelor internaţionale.
Casa Albă încearcă în prezent să perfecteze un acord care prevede sancţiuni orientate în special împotriva Gardienilor Revoluţiei din Iran, suspectaţi de a fi la conducerea programului atomic iranian.

Chiar dacă Washingtonul nu a anunţat oficial amplasarea de rachete Patriot şi a altor sisteme anti-rachetă în zona Golfului, prin scurgerea de informaţii spre ziarele americane, administraţia americană doreşte în mod evident să pună în gardă Teheranul asupra faptului că îţi va înăspri poziţia.
Administraţia va amplasa două rachete Patriot în fiecare dintre cele 4 ţări. Kuweitul deţine deja o versiune mai veche a rachetei, amplasată aici după invazia în Irak. În ceea ce priveşte Arabia Saudită, aceasta are de mult acest tip de rachete, la fel şi Israelul.

De altfel, grupurile de lobby pro-Israel din SUA s-au alăturat liderilor republicani în încercarea de a crea o presiune publică asupra administraţiei de a adopta o atitudine mai dură în privinţa Iranului.
Washingtonul este de asemenea preocupat de faptul că dacă Iranul va construi bomba atomică, alte state din regiune vor simţi nevoia să îl urmeze. Israelul este singura ţară din regiune care deţine deja bomba atomică, deşi nu recunoaşte oficial.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat săptămâna trecută, la Londra, că SUA vor face presiuni în direcţia impunerii unor sancţiuni suplimentare la adresa Iranului, dacă acesta nu îşi reduce programul nuclear.
De asemenea, ministrul de externe al UE, Catherine Ashton, a declarat la 31 ianuarie că ONU, prin Consiliul său de Securitate va aborda problema. Cu toate acestea, notează The Guardian, China şi Rusia militează încă pentru o soluţie diplomatică.
În plus faţă de amplasarea rachetelor, Washingtonul ajută Arabia Saudită să creeze o forţă de 30.000 de militari pentru a proteja instalaţiile petroliere şi alte infrastructuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.