Valentin Ceauşescu vrea să interzică o piesă de teatru despre părinţii săi

0

Fiul fostului dictator comunist român Nicolae Ceauşescu, Valentin, a cerut justiţiei să interzică un spectacol care prezintă procesul sumar şi executarea părinţilor săi, în decembrie 1989 şi a cerut teatrului Odeon din Bucureşti, unde se joacă piesa, despăgubiri de un leu, a declarat pentru France Presse avocatul acestuia, Haralambie Voicilaş.

Potrivit reprezentantului legal, Valentin Ceauşescu şi cumnatul său, soţul surorii lui Valentin, Zoia, decedată, au obţinut acum circa doi ani protecţia ‘mărcii Ceauşescu’ pe lângă Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), acest nume nemaiputând fi utilizat în scopuri comerciale fără acordul proprietarului. ‘Operele cu caracter strict istoric sunt exceptate de la această interdicţie’, a spus Voicilaş, care a adăugat că scopul plângerii nu este îmbogăţirea, ci evitarea ca numele de Ceauşescu să fie batjocorit.

Spectacolul încriminat, ‘Ultimele ore ale lui Ceauşescu’, a fost pus în scenă de Institutul Internaţional pentru Crima Politică (IIPM) din Berlin, pe baza documentelor autentice audio şi video, a mărturiilor persoanelor implicate şi documentării. După două reprezentaţii în Bucureşti şi Berlin, în decembrie 2009, piesa urma să fie jucată în Elveţia, la Berna şi Zurich în ianuarie şi la Lucerna în februarie.

Voicilaş nu a precizat dacă clientul său va cere extinderea interzicerii acestui spectacol şi în străinătate. AFP aminteşte că Valentin Ceauşescu a mai depus o plângere, şi în 2006, împotriva unei companii de telefonie mobilă care utilizase într-un spot publicitar imagini care prezentau un fost dictator care se pregăteşte să ţină un discurs. Însă, potrivit lui Voicilaş, plângerea a fost respinsă deoarece la acea vreme ‘marca Ceauşescu’ nu fusese încă înregistrată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.