Angela Merkel vrea să utilizeze fişierele bancare furate din Elveţia

0

Cancelarul german, Angela Merkel, se declară favorabilă utilizării de către Fisc, în schimbul unei sume de bani, a datelor sustrase de la sucursala din Geneva a HSBC, care ar cuprinde 1.500 de nume de persoane care au fraudat Fiscul german, ascunzând conturi în Elveţia, scrie cotidianul elveţian Le Temps.

Germania se pregăteşte să folosească informaţiile bancare sustrase din Elveţia. Hans-Rudolf Merz a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său german, Wolfgang Schäuble, care a conformat că autorităţile germane sunt dispuse să plătească pentru a intra în posesia fişierelor cu clienţi provenind de la o instituţie bancară elveţiană, a indicat Departamentul Federal de Finanţe (DFF).

Se pare că elveţienii nu au date suplimentare asupra conţinutului acestor fişiere şi a sursei lor. ‘Nu ştim nimic’, afirmă purtătorul de cuvânt al DFF, Roland Meier. Patrick Rizzo, avocatul lui Herve Falciani, presupusul autor al furtului şi transmiterii în Franţa a fişierelor de la HSBC din Geneva, a dezminţit că Falciani ar fi fost de acord să transmită informaţiile autorităţilor germane, cum scrisese Financial Times Deutschland. Germania, adaugă el, poate obţine legal aceste informaţii de la autorităţile franceze, fără a trebui să plătească nici cea mai mică sumă.

Guvernul german, i-a spus Wolfgang Schäuble interlocutorului său, va decide ulterior dacă va folosi sau nu informaţiile. Conversaţia între cei doi miniştri a avut loc înainte ca Angela Merkel să anunţe că este favorabilă exploatării datelor, precizează DFF. Cumpărarea de către autorităţi a unor date furate este interzisă în Elveţia, unde acest demers este considerat contrar regulilor bunei credinţe şi ordinii publice.

În ceea ce priveşte continuarea negocierilor cu Berlinul pentru adaptarea convenţiei asupra evitării dublei impuneri la standardele OECD pentru informaţiile fiscale, drumul rămâne deschis, precizează Roland Meier. Problema urmează să fie evocată miercuri de Consiliul Federal. Procedeul la care se pregăteşte să recurgă Germania a fost condamnat în Elveţia.

Uniunea Democratică de Centru (UDC) este formaţiunea politică cea mai virulentă, cerând suspendarea imediată a negocierilor cu Germania dacă Berlinul trece la fapte. Liberalii radicali consideră că o asemenea decizie ar face ‘foarte dificilă’ continuarea discuţiilor. Germania ar pune în pericol succesul lor şi ratificarea unei noi convenţii, avertizează grupul parlamentar democrat-creştin, care solicită sancţiuni severe pentru violarea secretului bancar. Asupra Elveţiei se exercită presiuni tot mai mari în privinţa secretului său bancar şi se cere încheierea rapidă a negocierilor cu Germania.

Autorităţile elveţiene aşteaptă mai întâi clarificarea sursei datelor sustrase. Dacă ele provin din furtul de care este bănuit Herve Falciani, se poate considera că afacerea cu Franţa nu este încă rezolvată şi se poate prelungi suspendarea aprobării acordului cu această ţară. Ministerul Public al Confederaţiei helvetice, care instrumentează ancheta asupra furtului fişierelor de la HSBC, nu dispune deocamdată de suficiente indicii pentru a dechide o investigaţie asupra elementelor apărute în Germania, precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, citat de cotidianul elveţian Le Temps.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.