EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Bătăliile subvenţiilor agricole: Mariann Fischer Boel priveşte înapoi la mandatul ei

0

Împachetându-şi lucrurile în cutii, actualul comisar pentru agricultură Mariann Fischer Boel se pregăteşte să îşi părăsească biroul de la Bruxelles şi postul în executivul european, după 5 ani de lupte pentru a reduce cel mai generos sistem de subvenţii agricole din lume, notează cotidianul International Herald Tribune (IHT).

Mulţi oficiali suspectează că eforturile comisarului de a reduce subvenţiile, care totalizează anual peste 50 de miliarde de euro, ar putea dispărea odată cu cutiile de împachetat. Într-o anumită măsură, d-na Fischer Boel – o bunică cu părul alb care trăieşte alături de familia sa la o fermă din Danemarca – împărtăşeşte aceste temeri.

Criza economică a provocat proteste puternice în Franţa, Belgia şi Grecia, unde fermierii au blocat străzile cu tractoare, săptămâna trecută, pentru a cere mai multe subvenţii. Aceste proteste devin şi mai virulent în contextul în care Parlamentul European (PE) îşi asumă noi atribuţii în modelarea politicii agricole.

În acest context, comisarul Fischer Boel avertizează că aceasta s-ar putea dovedi o combinaţie letală pentru schimbare şi a catalogat PE drept ‘paradisul lobby-iştilor’.
Schimbarea de conducere de la Bruxelles, notează IHT, survine într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu o dezbatere crucială privind viitorul generosului său sistem de subvenţii, Politica Agricolă Comună (PAC), înaintea deciziilor despre cum va fi finanţată aceasta după 2013.

Pe teritoriul UE, o familie din patru plăteşte echivalentul anual a 400 de euro pentru a finanţa sistemul de subvenţii, de pe urma căruia au de beneficiat micii fermieri dar şi companiile din cadrul Fortune 500 (clasament al companiilor cu cea mai mare cifră de afaceri din lume, întocmit de revista Fortune). Subvenţiile absorb aproximativ aproape jumătate din bugetul UE.

În timpul mandatului comisarului danez, regulile s-au schimbat, anul trecut, pentru ca aceste cheltuieli să devină mai transparente, obligând ţările care primesc subvenţii pentru agricultură să îşi facă publici beneficiarii unui sistem netransparent. De asemenea, Mariann Fischer Boel a condus schimbările radicale din industria europeană a zahărului pentru a reduce surplusurile, în mod esenţial prin plătirea unor companii ca să iasă din această afacere.

Mai mult, comisarul danez a adus înapoi pe pieţe legumele în forma lor naturală, eliminând standardele – în vigoare de 20 de ani, care dictau forma legumelor. Succesorul desemnat al lui Fischer Boel este românul Dacian Cioloş, fost ministru al agriculturii în România, al cărui efort de a-şi exprima susţinerea pentru un buget important alocat PAC a fost răsplătit cu aplauze la audierea sa din comisia PE, luna trecută.

În timpul celor 3 ore de audiere, Cioloş a susţinut alocarea unor resurse importante pentru PAC, deoarece, a argumentat el, ‘nu poţi construi o politică valabilă fără un buget adecvať.
Cea mai mare asociaţie de fermieri şi cooperative din Europa, Copa-Cogeca, a sărbătorit rapid desemnarea lui Cioloş, despre care se crede în cercurile de fermieri că se va apropia de poziţia Franţei, unul dintre beneficiarii importanţi ai subvenţiilor agricole, care face presiuni în direcţia unui buget mai mare pentru agricultură.

Cioloş, care a studiat în Franţa şi este căsătorit cu o franţuzoaică, a fost considerat de către critici cel de-al doilea reprezentant, de data aceasta neoficial, al Franţei, în Comisia Europeană.
Dacă va fi confirmat comisar pentru agricultură, Cioloş se confruntă cu probleme spinoase, cum ar fi cea a egalizării beneficiilor pentru ca fermierii din statele membre mai noi, foste comuniste din Est să primească aceleaşi beneficii cu fermierii occidentali.

Fischer Boel este însă de părere că aceste diferenţe nu se pot reduce uşor. ‘Dacă se vrea reducerea acestor diferenţe, vor exista perdanţi importanţi şi mă îndoiesc că se va obţine sprijinul politic necesar’, explică daneza, care se va retrage după terminarea mandatului la ferma ei de pe insula Funen.
Pe de altă parte, Mariann Fischer Boel nu îşi ascunde uşurarea că nu va trebui să aibă de-a face îndeaproape cu parlamentarii europeni în condiţiile în care, odată ce Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare, membrii PE vor avea o voce de o importanţă egală cu cea a guvernelor naţionale în deciderea formei finale a legislaţiei.

Chiar şi în lipsa acestor noi atribuţii pentru PE, precizează ea, parlamentarii europeni au manifestat tendinţa de a vorbi în numele unor interese speciale, spre exemplu atunci când au întârziat reformele pentru a elimina subvenţiile pentru culturile de tutun. Va marca plecarea ei sfârşitul unei schimbări? Mariann Fischer Boel susţine că speră ‘să nu fie ultima, deoarece este nevoie de modernizarea agriculturii’.

Daneza ignoră observaţia că succesorul său desemnat, Dacian Cioloş, abia a menţionat numele ei în cele trei ore de audieri, susţinând că o atare ignorare ‘nu trimite niciun semnaľ. ‘Nu cred că se poate da înapoi’, a declarat ea cu referire la succesorul său. Întrebată însă dacă acesta va continua să meargă înainte, Mariann Fischer Boel nu a părut convinsă: ‘Îl voi ţine sub observaţie’, a declarat ea, citată de IHT.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.