Biblioteci din Suceava sprijinite de fundaţia americană ‘Bill&Melinda Gates”

0

Reprezentanta Fundaţiei americane „Bill & Melinda Gates” şi director al Global Libraries Initiative, Deborah Jacobs, a declarat, miercuri (3 februarie 2010) că ”bibliotecile au puterea de a schimba în bine viaţa oamenilor” şi de aceea fundaţia a implementat un program de tehnologizare pentru bibliotecile publice din judeţ.

Jacobs a fost prezentă, miercuri, în judeţul Suceava pentru a vizita o parte din bibliotecile publice incluse în programul Biblionet, fiind însoţită de directorul IREX România, Paul Andre Baran şi preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Doina Popa. În cadrul acestei vizite Jacobs s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.

România este una dintre cele zece ţări ce fac parte din programul global de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibilă şi utilă. Deborah Jacobs a spus că România a fost una dintre puţinele ţări alese să facă parte din acest proiect internaţional datorită oamenilor pasionaţi de munca lor şi susţinerii autorităţilor locale. Ea a remarcat interesul pe crescut pe care oficialii din administraţie îl acordă acestui program, în condiţiile în care, până nu demult, bibliotecile ”erau trecute cu vederea de oficialităţi”.

Făcând referire la implementarea în judeţul Suceava a programului Biblionet, preşedinta ANBPR, Doina Popa, a declarat că Suceava, judeţul cu cele mai multe biblioteci publice din ţară, respectiv 113, a dovedit că are forţa de a intra într-o asemenea etapă de modernizare. Reprezentanţii Bill & Melinda Gates au vizitat Biblioteca Bucovinei „IG Sbiera” din Suceava şi au inaugurat serviciile de internet gratuit pentru public, la Biblioteca Municipală „GT Kirileanu” din municipiul staţiune Vatra Dornei.

În prima rundă a programului, ce se va desfăşura pe o perioada de 5 ani, judeţul Suceava a primit, pentru cele 21 de biblioteci publice, 103 computere, 21 imprimante, 21 scannere, 1 videoproiector, iar 30 de bibliotecari au urmat cursuri de instruire în utilizarea calculatorului şi administrarea bibliotecii. Programul are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani.

Se are în vedere inmplementarea în acest program a 1.600 dintre cele 2960 de biblioteci publice din România, până în prezent fiind incluse 235. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), ANBPR şi bibliotecile publice româneşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.