Bogdan Baltazar: BNR vrea să dea şah băncilor

0

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va scadea dobanda de politica monetara cu 0,25 – 0,5% in cadrul sedintei de politica monetara de miercuri, 3 februarie 2010. „Este evident ca-si doreste ca bancile comerciale sa impulsioneze creditarea”, a spus, la The Money Channel, analistul financiar Bogdan Baltazar.

.
El se asteapta ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii in lei ale bancilor cu 5 puncte procentuale.

M-ar surprinde daca nu ar modfica rata dobanzii de politica monetara, este evident ca BNR vrea sa dea sah bancilor, vrea ca bancile sa se revigoreze mai rapid. BNR vrea sa vada bancile comerciale ca dau mai multi bani, sa fie mai relaxate. (…) Cred ca BNR ar trebui sa mai scada rata politicii de dobanda monetara cu 0,25 – 0,5% si sa mai elibereze 5% din rezerva in lei. Din euro, nu cred”, a spus Baltazar.

Analistul a povestit ca a fost martorul unei intamplari, o companie de presa a incercat sa-si refinanteze creditul, reactia bancii fiind una retractila, replicand ca acel trust se afla in insolventa.

„Daca nu se intampla nimic, voi crede ca dorinta BNR de impulsionare a creditarii are o urma de ipocrizie”, a afirmat Baltazar.

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu apreciaza ca membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au estimat o reducere a dobanzii de politica monetara de 0,5% au fost „generosi”, insa Consiliul de administratie al BNR „analizeaza la sange fiecare decizie si voteaza”.

AAFBR estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara la 7% pe an in a doua sedinta de politica monetara din acest an.

Integral in Money.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.