Borbely: Aşteptăm certificatul de urbanism, pentru a continua discuţiile asupra proiectului Roşia Montană

0

Ministerul Mediului şi Pădurilor aşteaptă aprobarea certificatului de urbanism pentru Roşia Montană, pentru a putea continua demersurile de autorizare în ceea ce priveşte proiectul de exploatare minieră, a declarat miercuri (3 februarie 2010) ministrul mediului, Laszlo Borbely, la finalul unei întrevederi cu ONG-urile ce se opun proiectului.

‘Poziţia mea este clară. Aştept ca investitorul să ne spună dacă are certificat de urbanism şi apoi vom face paşii următori, însă, vă asigur că voi face astfel încât să respectăm legea în cadrul acestui proiect, lege în conformitate cu directivele europene’, a spus Borbely.
Ministrul a precizat că, în momentul de faţă, certificatul de urbanism a fost suspendat prin două hotărâri judecătoreşti, în 2007 şi 2009, astfel încât este nevoie de un nou astfel de certificat pentru ca investitorul să continue procedurile de autorizare în vederea obţinerii unei autorizaţii de construire în zona Roşia Montana.

Borbley a mai afirmat că va cere o explicaţie de la Ministerul Culturii în legătură cu un proces pe lângă Tribunalul Alba, proces în care ONG-urile au obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care se stabileşte că masivul Câlnic, aflat în apropierea centrului exploatării de la Roşia Montană, este zonă protejată. În 2003-2004, Ministerul Culturii scosese acest masiv din categoria zonelor protejate.

70 de organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului au adoptat o declaraţie comună prin care critică includerea în programul de guvernare a proiectului minier Roşia Montană, precum şi recentele luări publice de poziţie ale autorităţilor pe această temă.
ONG-urile semnatare atrag atenţia asupra faptului că ‘gravele probleme certe şi potenţiale de mediu pe care le ridică proiectul minier Roşia Montană sunt suficiente pentru ca realizarea acestuia să fie refuzată neechivoc şi definitiv’.

‘Subliniem că acest proiect este (…) foarte criticabil şi sub aspectul protecţiei patrimoniului cultural naţional, a respectării drepturilor omului, a intereselor economice ale statului român şi comunităţilor locale şi a dezvoltării durabile a României în general’, se încheie scrisoarea parafată de ONG-urile de mediu.
Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ a investit, până în prezent, 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România. Compania canadiană şi-a propus să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosită, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianură. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia. La ora actuală, la nivel european, Finlanda deţine supremaţia în materie de producţie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasă în localitatea Kittila de compania canadiană Agnico Eagle (5 tone anual).

Locul secund al ierarhiei este ocupat de Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, în timp ce poziţia a treia revine Spaniei, cu o producţie anuală de 3,5-4 tone.
Estimările companiei RMGC vorbesc despre faptul că proiectul minier va produce 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie a minei şi alte 600 permanente după ce proiectul va deveni operaţional.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.