Când Fiscul o ia razna: impozite post-mortem

0

Unii primesc impuneri de plata pe numele mortilor, altii sunt amenintati cu amenzi de mii de lei pentru ca firma la care au lucrat are datorii. Cand e vorba de dat, nu de luat bani, Fiscul scartaie si mai rau: folosirea unui cont bancar devine un maraton de durata la ghisee.

.
Specialistii spun ca sistemul finantelor este un organism „gaunos”, mancat de birocratie si pentru care calculatoarele sunt un dusman de moarte. Functionarii se opun modernizarii, pentru ca o data cu ea si-ar putea pierde scaunele.

Un proverb spune ca nimic nu e sigur in viata, in afara de moarte si de taxe. In Romania e doar pe jumatate adevarat. Plata taxelor si a impozitelor datorate statului se transforma de cele mai multe ori fie intr-o ceata birocratica, fie in intamplari desprinse parca din serialul SF „Dosarele X”.

Cel mai recent caz semnalat de presa a fost cel al fostului cameraman Ionut Barbu, mort de 6 ani in explozia de la Mihailesti. Familia sa a primit de la Directia locala de finante publice o impunere de plata care reclama o datorie de 100 de lei la impozitul pe venit. Mama lui Ionut Barbu s-a conformat si a platit.

Nu la fel de simplu este insa sa impace moartea cu impozitele pentru o doamna in etate din sectorul 3 al Capitalei. „Sotul meu a murit acum patru ani si in fiecare an primesc adrese ca nu si-a depus declaratiile de venit! Eu i-am anuntat cand a murit si nu inteleg de ce le primesc in continuare”, a spus femeia.

Explicatia din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) este ca „familia mosteneste si drepturile, si obligatiile celui decedat”, astfel ca restantele de plata sunt imputate urmasilor.

Fiscul nu cere doar de la morti, ci uneori vrea ca cetatenii sa plateasca datoriile unor firme pentru care au lucrat in trecut. O tanara pe care am convenit sa o numim Ana a primit de la Administratia Financiara Sector 3 o instiintare de plata cum ca datoreaza statului 2.000 de lei noi, impozit pe veniturile din 2002.

„Stiam ca in fiecare an mi-am depus declaratiile de venit si ca am platit ce trebuia, asa ca am vorbit la telefon cu inspectorul Albu si am convenit sa-i trimit prin fax copiile dupa declaratiile depuse”, ne-a povestit Ana. Functionarul Albu nu a mai dat nici un semn. In 2009 Ana a primit o noua scrisoare de la Administratia Financiara Sector 3: nota de plata era acum de 2.800 de lei, cu tot cu penalizari, si era amenintata cu executarea silita.

„Noul inspector responsabil, o doamna, mi-a zis ca problema probabil nu este la mine, ci la angajator, la firma unde lucram in 2002, care probabil nu si-a platit contributia la stat. Mi-a spus ca fiscul ia banii de la mine si, ca sa-mi recuperez eu banii, n-am decat sa dau in judecata firma!„, spune Ana. Reactia ANAF: „Este un abuz si sfatuim persoana respectiva sa nu plateasca si sa depuna la noi o sesizare”.

Integral in Romania Libera

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.