Candidaţii la preşedinţia Ucrainei au făcut „schimb de deconspirări”

Începutul ultimei săptămâni electorale din Ucraina a fost marcat de mai multe declaraţii răsunătoare de deconspirare. Acestea au fost făcute de reprezentanţi ai celor două echipe concurente – a lui Viktor Ianukovici şi a Iuliei Timoşenko – care s-au acuzat reciproc că ar plănui o preluare prin forţă a puterii, numeroase provocări şi chiar ‘explozii’.

Cu toate acestea, majoritatea experţilor consideră că puterea din Ucraina se va schimba, totuşi, pe cale paşnică, notează cotidianul rus Kommersant. Cu 6 zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a declanşat o puternică ofensivă la adresa duşmanului său înrăit – Iulia Timoşenko.

Atacul a fost condus de o apropiată a lui Ianukovici, Anna Gherman, care, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Kiev, a făcut o serie de declaraţii incendiare. Astfel, Gherman a învinuit-o pe Timoşenko de pregătirea a numeroase ‘provocări’ şi chiar a mai multor ‘explozii’ în ajunul turului doi al alegerilor.

‘Am aflat de toate acestea şi încercăm să contracarăm şi să nu admitem nici explozii, nici ciocniri, nici alte lucruri foarte grave şi cumplite pe care le plănuieşte Timoşenko după 7 februarie’, a declarat Gherman, prezentând drept exemplu ‘doar cele mai inofensive planuri care au încolţit în capul Iuliei Timoşenko şi a tovarăşilor săi’:
blocarea Comisiei Electorale Centrale, pentru a zădărnici anunţarea rezultatelor alegerilor, şi a Radei Supreme, pentru a nu permite preşedintelui nou-ales să depună jurământul. Totodată, Gherman a ţinut să-i asigure pe jurnaliştii prezenţi că Partidul Regiunilor ‘nu va admite un război civil şi vărsare de sânge’.

Declaraţiile dnei Gherman au fost preluate imediat de mass-media ucrainene, care au scos în prim plan cuvântul ‘explozii’. În acest mod, echipa lui Ianukovici a reuşit să se răzbune pe Iulia Timoşenko, care descrisese cu o zi înainte, în culori extrem de sumbre, pe postul de televiziune ‘Piatâi Kanaľ, evenimentele ce vor urma în Ucraina după 7 februarie.
‘Toate casele de odihnă din jurul Kievului sunt ticsite de combatanţi care sunt pregătiţi pentru orice variantă de preluare a puterii’, a spus Timoşenko, postându-şi discursul înflăcărat şi pe site-ul său.

Astfel, Partidul Regiunilor a fost nevoit să răspundă la acest atac, delegând-o în acest sens tocmai pe Anna Gherman, pentru a nu-l expune inutil pe liderul partidului, Viktor Ianukovici. În acest context, Kommersant aminteşte că, în ultimele zile, deplasându-se prin ţară în scopul campaniei electorale, Ianukovici a făcut o serie de ‘gafe’. Săptămâna trecută, în Crimeea, el l-a numit pe Cehov drept ‘marele poet ucrainean’, încurcând şi denumirile a două centre regionale.

De asemenea, potrivit mass-media ucrainene, în timpul vizitei desfăşurate la Lvov, Ianukovici i-ar fi denumit pe alegătorii săi de aici ‘cel mai bun genocid al ţării’. Şi, chiar dacă s-a adeverit că Ianukovici nici măcar nu fusese la Lvov, posibilitatea unei noi declaraţii neinspirate făcute de liderul regional nu a fost pusă de nimeni la îndoială.
Astfel, pentru a-l feri pe Ianukovici de posibile atacuri, din partea ‘regionalilor’ a vorbit Gherman, cunoscută pentru calităţile sale oratorice.

După ce a formulat o serie de acuzaţii la adresa Iuliei Timoşenko, Gherman a încercat să ‘muşamalizeze’ şi gafa făcută de Ianukovici cu privire la Cehov. ‘Cei care studiază literatura ştiu că mama lui Cehov fusese ucraineancă. În scrisorile sale adresate lui (Maxim) Gorki, Cehov scria că în copilărie vorbea doar ‘malorusa’ şi a învăţat limba rusă mai târziu’, a spus Anna Gherman.

De altfel, chiar şi fiind nevoiţi să explice erorile comise de Ianukovici, reprezentanţii Partidului Regiunilor sunt convinşi de viitoarea victorie a liderului lor. Potrivit Annei Gherman, diferenţa dintre Ianukovici şi Timoşenko ar putea ajunge în turul doi chiar la 14%, această concluzie fiind făcută pe baza ‘celor mai noi date oferite de servicii sociologice occidentale şi ucrainene’.

Chiar dacă, conform Constituţiei Ucrainei, cu două săptămâni înainte de alegeri este interzisă publicarea de sondaje de opinie, săptămâna trecută mass-media au publicat rezultatele unui sondaj realizat de ‘Agenţia pentru studii sociale’, necunoscută de nimeni şi care dădea un avans de 14,2% pentru Ianukovici.
Punând la îndoială respectivul sondaj, majoritatea experţilor consideră că diferenţa dintre cei doi candidaţi va fi, în turul doi, aceeaşi cu cea înregistrată în primul tur: circa 10%. ‘Nu s-au înregistrat schimbări majore în cotele de popularitate ale candidaţilor’, este convins expertul ucrainean Vadim Karasev.

În ceea ce priveşte pronosticurile sumbre referitoare la perioada postelectorală, expertul asigură că acestea nu sunt întemeiate, ci menite să ‘mobilizeze electoratul pentru bătălia finală’. ‘Toate aceste prorociri sunt departe de realitate, deoarece, chiar şi în cazul victoriei lui Ianukovici, Timoşenko va rămâne premier pentru o perioadă nedeterminată. Pentru a o înlătura pe Timoşenko este nevoie de o nouă coaliţie parlamentară, iar acest lucru nu este simplu de realizat’, explică analistul, citat în final de ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.