EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

CAS, un bir excesiv cu grave consecinţe pentru creaţia românească

1

Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR- ADA), Adrian Iorgulescu, a afirmat miercuri (3 februarie 2010) că, în cazul adoptării a două proiecte de lege, propuse „abuziv” de Guvern şi Parlament, „veniturile compozitorilor şi ale interpreţilor muzicali români se vor diminua masiv”.

Proiectul de lege care prevede plata obligatorie a CAS de către cei care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor, din convenţii civile sau în urma unor contracte de colaborare „afectează deopotrivă artiştii şi piaţa media” din România, consideră Iorgulescu, prezent la o conferinţă de presă desfăşurată la sediul uniunii.
„Este pentru prima dată, începând cu interbelicul, continuând cu perioada ceauşistă sau postrevoluţionară, când Guvernul Boc introduce acest bir prin care autorii profesionişti sunt obligaţi să plătească 31,3%”, a spus liberalul Adrian Iorgulescu, precizând că nu vorbeşte în fosta sa calitate de fost ministru al Culturii, ci în numele celor 6.500 de compozitori pe care îi reprezintă.

Iorgulescu a precizat că legea ar afecta în mod grav pe adevăraţii creatori din domeniul cultural, precum creatorii de muzică şi de film, scriitorii sau pictorii, a căror situaţie nu este luată în calcul de iniţiatori. În opinia preşedintelui UCMR-ADA, principala deficienţă a proiectului este că îi obligă pe creatori să plătească CAS în valoare de 31,3% din venituri, în ce un salariat plăteşte doar 10,5%, iar angajatorul plăteşte încă 20,8%.

„Practic toate persoanele care sunt plătite pe baza legii drepturilor de autor vor fi obligate să preia atât drepturile angajatului, cât şi pe cele ale angajatorului. Alături de celelalte obligaţii fiscale şi de cheltuielile necesare activităţii creatoare, plata CAS de 31,3% îi va pune pe unii creatori în situaţia de a nu putea supravieţui”, a spus Iorgulescu.

Cea de a doua problemă, calificată de Iorgulescu drept „o enormitate legislativă”, este „o iniţiativă legislativă care doreşte să scutească statul şi autorităţile locale, în principal primăriile, de plata drepturilor de autor, în cazurile în care sunt organizate diferite evenimente la care se foloseşte repertoriul muzical aparţinând membrilor UCMR-ADA”.
„Statul ar instaura, printr-o crasă inechitate, un mediu necompetitiv, în care ar profita de concurenţa neloială la care ar fi supus mediul privat”, consideră Iorgulescu, menţionând că, „dacă această enormitate legislativă, care a trecut de Senat, trece şi de Camera Deputaţilor, UCMR-ADA se va adresa Curţii Constituţionale”.

Iorgulescu a declarat că „majoritatea compozitorilor şi interpreţilor au semnat un protest care va fi înaintat Parlamentului”, demersul fiind susţinut de CISAC, organismul mondial care se ocupă cu gestionarea drepturilor de autor în domeniul muzical. „Considerăm că adoptarea acestui proiect de lege ar încălca nu doar legislaţia românească, ci şi pe aceea internaţională în domeniu şi ne-ar îndepărta de partenerii noştri din zona euroatlantică, imaginea României fiind grav afectată”, a spus Adrian Iorgulescu.

Potrivit compozitorului Mihai Pocorschi, membru în Consiliul director al UCMR-ADA, „aceste legi vin din necunoaşterea fenomenului social”, în timp ce Horia Moculescu a calificat aceste proiecte drept „pumn în plex”. Menţionând că este „fiu de ofiţer din armata regală, care a trecut apoi prin închisorile comuniste”, Moculescu s-a întrebat, totuşi, retoric „de ce un militar ar trebui să aibă o pensie cu mult mai mare decât un creator?”.

Anul trecut, UCMR-ADA a obţinut un profit de aproximativ 25 de milioane de euro, bani care, a spus Adrian Iorgulescu, „au mers şi în afara României, uniunea reprezentându-i nu doar pe compozitorii români, ci pe toţi creatorii din domeniul muzical de pe mapamond, şi plătind drepturi de autor către creatori din Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Italia etc.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Marius Baras spune

    Cu alte cuvinte, toti oamenii sint egali conform Constitutiei, mai putin artistii. Asta e hotie legalizata. Daca se voteaza legea asta, inseamna ca mai au putin si chiar ne scot in afara legii. Semnat: un compozitor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.