CNADNR: Bechtel va primi în tranşe cele 214 milioane euro aferente lucrărilor efectuate în 2009

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a stabilit un calendar prin care Bechtel va primi în tranşe cele 214 milioane de euro datorate pentru lucrările efectuate în 2009, prima tranşă, de 16 milioane de euro, fiind deja achitată, a declarat miercuri (3 februarie 2010) directorul general al CNADNR, Dorina Tiron.

‘Am stabilit un calendar prin care Bechtel a primit deja 16 milioane de euro în ianuarie, va primi 133 de milioane de euro în februarie şi apoi, lunar, până la epuizarea sumei ce reprezintă lucrări pe 2009. În ceea ce priveşte calendarul pe acest an, suntem încă în discuţii pentru a găsi formule de finanţare, pentru că nu sunt bani la buget pentru acest lucru’, a explicat directorul CNADNR, ca reacţie la anunţul Bechtel de începere a unui program de disponibilizare a muncitorilor.

Constructorul american Bechtel a admis, miercuri, că ia în calcul un program de concediere colectivă, pentru că nu are fondurile şi frontul de lucru necesar pentru a continua lucrările în ritmul de anul trecut, iar angajaţii disponibilizaţi vor primi două salarii lunare de bază drept compensaţie.

‘Lipsa plăţii ne afectează inevitabil fluxul de lichidităţi şi capacitatea de a planifica corect lucrările viitoare. Pe de altă parte, CNADNR întâmpină şi alte dificultăţi, cum ar fi asigurarea accesului liber şi fără obstacole la suprafeţe de teren cu o întindere considerabilă. Vom face reduceri substanţiale în programul activităţilor de construcţie a autostrăzii şi luăm în calcul o posibilă concediere colectivă’, informează un comunicat al companiei Bechtel.

‘Regretăm că trebuie să luăm în considerare o asemenea măsură. Vom continua consultările cu sindicatele şi vom căuta soluţii pentru a micşora pe cât posibil numărul poziţiilor ce vor fi reduse’,  a declarat directorul proiectului Autostrada Transilvania, Michael Swinford. Americanii susţin că, în acest moment, există obligaţii financiare importante către Proiectul Autostrada Transilvania, care nu au fost onorate. De asemenea, CNADNR nu a putut oferi informaţii despre fondurile disponibile în 2010 pentru plata lucrărilor ce vor fi executate în acest an.

În eventualitatea unei concedieri colective, angajaţii vor beneficia de o plată compensatorie, reprezentând echivalentul a două salarii de bază lunare. Procesul va dura câteva luni şi va înceta, dacă situaţia se va schimba într-un mod favorabil, susţin reprezentanţii Bechtel. Compania americană Bechtel a anunţat, miercuri, sindicatul Transilvania din firmă că intenţionează să-i disponibilizeze pe toţi cei 1.933 de angajaţi pe care îi are în prezent.

Preşedintele filialei Cluj a CNS Cartel Alfa, Grigore Pop, a atras atenţia, miercuri, într-o conferinţă de presă, susţinută alături de şeful sindicaliştilor de la Bechtel, Mihai Lup, că în cazul în care Guvernul nu intervine şi se vor face disponibilizări fără plăţile compensatorii solicitate, sindicaliştii vor recurge la mişcări sindicale, inclusiv la blocarea de drumuri.
‘În situaţia în care nu se va renunţa şi Guvernul nu va lua măsurile de continuare a lucrărilor la autostrada Transilvania, cum a promis în campania electorală, în această situaţie noi vom ieşi în stradă. Vom recurge la pichetări, apoi luăm în calcul inclusiv blocare de şosele, străzi’, a declarat Grigore Pop.

El a solicitat intervenţia urgentă a prefectului de Cluj şi a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. Potrivit documentului înaintat sindicatului, conducerea Bechtel a anunţat că, începând cu 5 martie, vor fi făcute preavizele de concediere, iar după 20 de zile vor începe, potrivit prevederilor legale, concedierile efective.

În acelaşi document, Bechtel motivează intenţia de concediere colectivă, făcând referire la suma de 159,6 milioane de euro pe care compania americană o are de recuperat de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru lucrările efectuate până la începutul lunii decembrie 2009, precum şi la suma de 130 de milioane de lei care reprezintă taxa pe valoarea adăugată.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.