Disponibilizările la Bechtel vin ca urmare a neonorării obligaţiilor financiare de către guvern

Compania americană Bechtel, constructorul autostrăzii Transilvania, motivează disponibilizările pe care intenţionează să le facă mai ales prin neonorarea unor obligaţii financiare de către guvern.

„În acest moment există obligaţii financiare importante către Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate. De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu ne-a putut oferi informaţii despre fondurile disponibile în 2010 pentru plata lucrărilor ce vor fi executate în acest an”, se arată într-un comunicat de presă al Bechtel, dat publicităţii miercuri (3 februarie 2010).

„Din păcate, lipsa plăţii ne afectează inevitabil fluxul de lichidităţi şi capacitatea de a planifica corect lucrările viitoare. Pe de altă parte, CNADNR întâmpină şi alte dificultăţi, cum ar fi asigurarea accesului liber şi fără obstacole la suprafeţe de teren cu o întindere considerabilă, situate una în continuarea celeilate, în vederea efectuării lucrărilor de construcţie. Având în vedere toate aceste aspecte, trebuie să facem reduceri substanţiale în programul activităţilor de construcţie a autostrăzii.

Acest lucru înseamnă că volumul de lucru este insuficient pentru numărul actual de angajaţi ai proiectului şi suntem siliţi să luăm în considerare o posibilă concediere colectivă”, se mai arată în document. Compania americană Bechtel a anunţat, miercuri, sindicatul Transilvania din firmă că intenţionează să-i disponibilizeze pe toţi cei 1.933 de angajaţi pe care îi are în prezent.

Preşedintele filialei Cluj a CNS Cartel Alfa, Grigore Pop, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care Guvernul nu intervine şi dacă se vor face disponibilizări fără plăţi compensatorii echivalente cu 24 de salarii, sindicaliştii vor recurge la proteste, inclusiv la blocarea de drumuri. „În situaţia în care nu se va renunţa şi Guvernul nu va lua măsurile de continuare a lucrărilor la autostrada Transilvania, cum a promis în campania electorală, în această situaţie noi vom ieşi în stradă. Vom recurge la pichetări, apoi luăm în calcul inclusiv blocare de şosele, străzi etc”, a declarat Grigore Pop.

El a solicitat intervenţia urgentă a prefectului de Cluj şi a ministrului Transporturilor. Potrivit documentului înaintat sindicatului, conducerea Bechtel a anunţat că începând cu 5 martie vor fi făcute preavizele de concediere, iar după 20 de zile vor începe, potrivit prevederilor legale, concedierile efective. În acelaşi document, Bechtel motivează intenţia de concediere colectivă prin suma de 159,6 milioane de euro pe care compania americană o are de recuperat de la CNADNR pentru lucrările efectuate până la începutul lunii decembrie 2009, precum şi a sumei de 130 de milioane de lei ca TVA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.