Doar 25% dintre fostele microîntreprinderi vor putea plăti noul impozit pe profit

1

Circa 25 la sută dintre fostele microîntreprinderi vor putea plăti noul impozit pe profit, 15 – 20 la sută se vor transforma în persoane fizice autorizate (PFA), iar pe celelalte, acest plus pe care ar trebui să-l plătească statului, le va conduce la faliment, se arată într-un comunicat al companiei R&M Audit.

Analizele R&M Audit arată că 25 la sută dintre fostele microîntreprinderi vor începe să plătească noul impozit pe profit, umflând la maximum cheltuielile şi apelând la o serie de inginerii financiare şi fiscale, unele legale. Conform estimărilor R&M Audit, alte aproximativ 15 – 20 la sută dintre fostele microîntreprinderi se vor transforma în PFA, în special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retribuţii salariale, fără a desfăşura vreo altă activitate şi, deci, fără a avea angajaţi.

„O Persoană Fizică Autorizată plăteşte o singură dată impozitul de 16 la sută pe profit, fără a mai plăti şi alt impozit pe dividende. Comparând cu plăţile către stat în sistem de microîntreprindere, când se plăteau trei la sută impozit pe venit, plus 16 la sută impozit pe dividende, reiese că de la această categorie statul nu va acumula bani în plus la buget’, a precizat Mirela Şerban, managing partner R&M Audit.

După părerea acesteia, multe firme ar putea lua în calcul varianta funcţionării sub umbrela unui offshore, având în vedere costurile din ce în ce mai reduse şi variantele simple de funcţionare. Calculul de rentabilitate pentru înfiinţarea unei companii offshore, respectiv suma de la care merită a fi înfiinţată, este în funcţie de business-ul căruia i se aplică această soluţie.

De exemplu, în cazul unei societăţi cu activitate şi profituri generate exclusiv pe teritoriul României, un offshore devine în general rentabil de la un profit impozabil de minimum 20.000 de euro. Costurile anuale de întreţinere a unui offshore variază de la aproximativ 1.000 – 1.800 de euro, până la circa 3.000 – 4.000 de euro, depinzând de ţara în care poate fi înfiinţat, tipul de activitate desfăşurată, legislaţie, acorduri internaţionale etc.

În ceea ce priveşte scutirea procentuală pe profit, prin utilizarea unei companii offshore se poate obţine o taxare chiar şi de zero până la cinci la sută, raportat la baza de impozitare/de impunere. Conform Ministerului Finanţelor, începând cu data de 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV – „Impozit pe veniturile microîntreprinderilor’, normele metodologice de aplicare corespunzătoare, precum şi alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice, astfel încât firmele respective trebuie să treacă la impozitul pe profit.

Înfiinţată în anul 2000, compania R&M Audit este unul dintre liderii pieţei locale de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, situată pe locul şase, ca cifră de afaceri, în topul naţional realizat în 2008 de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

Citește și
1 Comentariu
  1. altVasile spune

    Nu este intelept sa iei vaca si sa o vinzi atunci cand aceasta este unica sursa de hrana pentru copiii tai! Tot asa este o mare prostie sa sufoci micii intreprinzatori din aceasta tara prin taxe si impozite tot mai impovaratoare. De la 1,5% impozit pe cifra de afaceri si 5% impozit pe dividende in 2004 (sub PSD?!) s-a ajuns la 16% impozit pe profit, inca 16% impozit pe dividende (ceea ce aduce de fapt impozitarea profitului la 29,44%) si CAS+CASS pe tot ce se misca! Si toate aceste „cadouri” au fost aduse de guvernarea de dreapta!!! Cred ca in acest moment este clar si pentru o curca ploata ca avem de-a face in realitate nu o guvernare de dreapta, ci cu una de contra-dreapta!!! Pacat… caci aceasta inseamna firme mutate in Bulgaria, companii inmatriculate in paradisuri fiscale si tot mai multi tineri care paresesc Romania din cauza ca s-au saturat sa duca in spate cohorta tot mai mare de hoti si asistati sociali.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.