EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Dubla pedeapsă a fumătorilor în spaţii închise

0

Se ştie de multă vreme că inhalarea fumului are consecinţe devastatoare asupra sănătăţii. Însă un studiu realizat de echipa Mariei Tereza Piccardo de la National Research Institute din Genova, Italia, publicat în revista ştiinţifică Environmental Health, arată că un fumător activ se expune, în plus, şi la un fumat pasiv provenit de la ţigările sale dacă fumează într-un spaţiu închis, informează săptămânalul francez Le Point.

La o persoană care ‘arde’ 14 ţigări pe zi, impregnarea pasivă echivalează cu 2,6 ţigări în plus. ‘Se credea până acum că riscul asociat fumatului pasiv la care se expun fumătorii activi este neglijabil în privinţa toxinelor inhalate’, precizează cercetătorii italieni. Pentru a cuantifica acest risc, au reluat şi analizat datele unui studiu asupra expunerii la elementele carcinogene din mediu în cazul vânzătorilor de ziare din Genova.

Ei au fost aleşi pentru că expunerea lor individuală la elementele de contaminare din aer putea fi uşor controlată: ei petrec în medie 12 ore pe zi într-un spaţiu mic (de circa 4 metri pătraţi), închis, aerisit numai printr-o ferestruică prin care servesc clienţii. Au fost comparate eşantioane de aer de la 15 astfel de standuri cu vânzători fumători cu tot atâtea de la standuri de nefumători. Primii fumau în medie 14 ţigări pe zi (de la şase la 25) şi nu erau expuşi fumatului pasiv acasă.

Măsurătoarea s-a ăcut pentru benzopiren, un element carcinogen care poate proveni de la fumul de ţigară şi de la o sursă urbană. Inhalarea fumului produs de 14 ţigări pe zi creşte cantitatea de benzopiren inspirată cu 142,4 ng pe zi la ţigările standard şi cu 94,5 ng la ţigările uşoare. Rezultatele corespund cu concentraţiile de cotinină (subprodus al nicotinei) depistate în urina fumătorilor. Cercetătorii trag concluzia că persoanele care fumează într-un spaţiu închis neventilat cumulează riscuri şi că este normal ca aceştia să fie avertizaţi asupra lor, încheie săptămânalul francez Le Point.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.