EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Edilii şi ONG-urile caută sprijin pentru proiectul Roşia Montană

0

Edilii şi organizaţiile neguvernamentale care susţin proiectul Roşia Montana au transmis Camerei Deputaţilor o scrisoare în care salută demersul Guvernului de a porni acest proiect Roşia Montană şi respinge protestele nelegitime ale organizaţiilor şi persoanelor care nu locuiesc în zonă şi nu reprezintă comunitatea.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, ministrului Mediului Laszlo Borbely, ministrului Economiei Adriean Videanu, Guvernului şi Parlamentului şi semnată de ONG-urile Pro Dreptatea şi Pro Roşia Montană, dar şi de câţiva edili din zonă care susţin proiectul Gold Corporation, respectiv primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, primarul oraşului Abrud, Ioan Tiberiu Raţiu, primarul oraşului Câmpeni, Ioan Călin Andreş, şi primarul comunei Baia de Arieş, Gheorghe Bora.

„Stimaţi guvernanţi, vă scriem pentru a vă cere încă odată sprijinul în demararea proiectului minier propus în zona noastră de către compania Roşia Montană Gold Corporation. Începutul anului 2010 a adus cea mai mare bucurie comunităţilor miniere din judeţul Alba, vestea că proiectul minier de la Roşia Montană a fost inclus în programul de guvernare şi că se va relua evaluarea acestuia.

Bucuria comunităţii a fost însă ştirbită din cauza protestelor unor organizaţii şi a unor oameni care nu cunosc zona noastră, proiectul minier propus la Roşia Montană şi ce înseamnă mineritul pentru locuitorii din patrulaterul aurifer”, se arată în scrisoare.
Semnatarii acuză că sunt multe luări de poziţii publice privind Roşia Montană care vin de la persoane care „nu cunosc măcar poziţia geografică a localităţii Roşia Montană” şi îşi exprimă dezacordul faţă de cei care se opun în mod nejustificat şi absurd bunăstării unor oameni care în prezent trăiesc la limita sărăciei, arătând mineritul este singura salvare a comunităţii miniere din Alba.

„Este imperativ ca Guvernul să ia o decizie acum. Situaţia trebuie deblocată urgent”, conchid semnatarii. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la finalul unei întrevederi cu ONG-urile ce se opun proiectului, că instituţia pe care o conduce aşteaptă aprobarea certificatului de urbanism pentru Roşia Montană, pentru a putea continua demersurile de autorizare în ceea ce priveşte proiectul de exploatare minieră.

‘Poziţia mea este clară. Aştept ca investitorul să ne spună dacă are certificat de urbanism şi apoi vom face paşii următori, însă, vă asigur că voi face astfel încât să respectăm legea în cadrul acestui proiect, lege în conformitate cu directivele europene’, a spus Borbely. Ministrul a precizat că, în momentul de faţă, certificatul de urbanism a fost suspendat prin două hotărâri judecătoreşti, în 2007 şi 2009, astfel încât este nevoie de un nou astfel de certificat pentru ca investitorul să continue procedurile de autorizare în vederea obţinerii unei autorizaţii de construire în zona Roşia Montană.

70 de organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului au adoptat o declaraţie comună prin care critică includerea în programul de guvernare a proiectului minier Roşia Montană, precum şi recentele luări publice de poziţie ale autorităţilor pe această temă. ONG-urile semnatare atrag atenţia asupra faptului că ‘gravele probleme certe şi potenţiale de mediu pe care le ridică proiectul minier Roşia Montană sunt suficiente pentru ca realizarea acestuia să fie refuzată neechivoc şi definitiv’.

‘Subliniem că acest proiect este (…) foarte criticabil şi sub aspectul protecţiei patrimoniului cultural naţional, a respectării drepturilor omului, a intereselor economice ale statului român şi comunităţilor locale şi a dezvoltării durabile a României în general’, se încheie scrisoarea parafată de ONG-urile de mediu. Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ a investit, până în prezent, 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România. Compania canadiană şi-a propus să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosită, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianură. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia. La ora actuală, la nivel european, Finlanda deţine supremaţia în materie de producţie de aur, cu circa 8 tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasă în localitatea Kittila de compania canadiană Agnico Eagle (cinci tone anual).

Locul secund al ierarhiei este ocupat de Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, în timp ce poziţia a treia revine Spaniei, cu o producţie anuală de 3,5-4 tone. Estimările companiei RMGC vorbesc despre faptul că proiectul minier va produce 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie a minei şi alte 600 permanente după ce proiectul va deveni operaţional.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.