Europenii occidentali nu pot simţi durerea europenilor estici

Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, vorbeşte, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Welt, despre revizuirea trecutului în Europa şi despre relaţiile cu Rusia. În opinia oficialului polonez, Europa Occidentală ‘nu este în stare să simtă durerea care a stăpânit-o şi o stăpâneşte pe cea Estică’.

‘Ambele regimuri totalitate – şi cel fascist, şi cel comunist – nu au fost supuse unei evaluări corespunzătoare definitive’, iar memoria colectivă a europenilor este o problemă ce ţine încă de viitor, subliniază ministrul. Potrivit lui Sikorski, Polonia ar avea doar de câştigat de pe urma transformării Rusiei în parte integrantă a Occidentului, în cel mai vast sens al acestuia.

Totodată, ministrul polonez a precizat că demni de laudă sunt acei politicieni ruşi care aspiră la aceasta nu prin intermediul puterii statului, care adeseori inspiră frică vecinilor, ci cu ajutorul respectului pentru reuşitele ştiinţifice şi culturale ale Rusiei, precum şi prin intermediul societăţii civile şi al nivelului de trai al cetăţenilor ruşi.
În opinia ministrului polonez de externe, prin distanţarea sa de încercările privind căutatea neostalinistă a identităţii naţionale, preşedintele rus Medvedev a trasat în faţa politicii ruse ‘obiective pragmatice’.

În ultimul timp, remarcă Sikorski, relaţiile dintre Rusia şi Polonia s-au îmbunătăţit în mod semnificativ, la aceasta contribuind eforturi din ambele părţi. Astfel a fost anulată interdicţia privind importarea de produse poloneze în Rusia, iar Varşovia şi-a retras obiecţiile privind aderarea Rusiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi încheierea unui nou acord de parteneriat şi cooperare între Rusia şi UE.

Cu toate acestea, subliniază Sikorski, desfăşurarea recentă de către Rusia, în apropierea imediată a graniţelor UE, a unor exerciţii militare nu a contribuit la consolidarea cooperării dintre Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Moscova.
Referitor la valul de nemulţumire care ia amploare în Polonia pe marginea pretenţiilor Germaniei şi Franţei la dominaţie în cadrul UE, Radoslaw Sikorski subliniază că, dacă Europa ar fi privită ca o societate pe acţiuni, s-ar putea spune că Germania deţine 20% din acţiuni, iar împreună cu francezii – 35%, în timp ce Polonia – 10%.

‘Fiecare poate să exercite influenţă asupra unui alt acţionar, în scopul adoptării unor decizii mai avantajoase, în condiţiile în care nimeni nu deţine majoritate de acţiuni’, a explicat Sikorski. Astfel ministrul polonez este convins că sunt respectate interesele fiecăreia dintre părţi.
Acest lucru permite construirea unor relaţii comerciale mai avantajoase cu India, China şi SUA. Radoslaw Sikorski îşi exprimă speranţa că, pe viitor, acest lucru va influenţa şi relaţiile energetice cu Rusia.

În ceea ce priveşte gazoductul de la Marea Baltică şi modul în care se răsfrânge acesta asupra relaţiilor polonezo-germane, Sikorski îşi exprimă uimirea în legătură cu decizia guvernului federal de a construi acest gazoduct pe fundul mării, deoarece acest lucru va costa mult mai mult decât proiectul iniţial privind construcţia unei conducte pe suprafaţa pământului. Totodată, Sikorski a subliniat că Polonia şi Germania cooperează în condiţiile unei pieţe energetice comune.

Întrebat dacă, în opinia sa, Germania a făcut suficient pentru a scăpa de ‘povara trecutuluľ, Sikorski a declarat că perioada ‘răspunderii istorice’ faţă de Europa Centrală ar trebui să dureze mai mult decât cea faţă de Europa Occidentală, deoarece războiul a arătat altfel în Est şi a avut altă anvergură. Totodată, Sikorski şi-a exprimat convingerea că o reconciliere germano-poloneză este posibilă, pentru că pe marginea celor mai importante probleme poziţiile celor două ţări coincid.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.