EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Experţi din România, cooptaţi la elaborarea unui ghid privind tratarea afecţiunilor renale la supravieţuitorii unui cutremur

0

Afectarea rinichilor la persoanele prinse sub dărâmături reprezintă una din cauzele principale ale deceselor în rândul victimelor unui cutremur de mare magnitudine.

În prezent, inspirată de experienţa specialiştilor turci în maladii renale, în urma cutremurului survenit în zona Mării Marmara, în 1999, Societatea Internationala de Nefrologie (ISN) s-a reunit pentru a elabora un ghid pentru tratarea rinichilor în situaţii de dezastre naturale, pe care intenţionează să-l distribuie în plan internaţional.
Experţi din România au participat la conferinţa de 3 zile, de la Istanbul, din weekendul trecut, prima reuniune în acest scop, informează ziarul turc de limbă engleză, Hurriyet.

Ghidul de tratare a afecţiunilor rinichilor la supravieţuitorii unui cutremur, pregătit de specialiştii turci în maladii renale după cutremurul din zona Mării Marmara, în 1999, a inspirat comunitatea medicală internaţională din domeniul nefrologiei pentru a elabora un ghid comun de uz mondial.
“Imediat după cutremurul din Marmara am elaborat un ghid de tratament pentru noi, în limba turcă. Acest ghid a fost tradus anul trecut şi folosit în cutremurul din Sichuan, în China. A venit vremea să fie reactualizať’, a declarat profesorul Mehmet Sever, coordonator în caz de dezastre pentru Societatea Turcă de Nefrologie.

Sever a afirmat că afecţiunile renale şi rănile provocate muşchilor constituie a doua cauză cea mai frecventă de deces la victimele unui cutremur scoase de sub dărâmături, prima fiind traumele unor organe majore precum creierul şi plămânii. “Protocoalele de tratament stabilite în medicină sunt determinate de obicei după studierea unor modele.
Dar având în vedere că nu există un model experimental pentru cutremur, nu s-au stabilit astfel de protocoale, ci numai experienţe dobândite din observaţie”, a precizat Sever, care este şi şeful secţiei de nefrologie de la Spitalul Universitar din Istanbul, specializată pe maladii renale.

După cutremurul din zona Mării Marmara, ghidul turc a fost pus la dispoziţia unor experţi străini, la congrese internaţionale. El a inspirat ISN să-şi dezvolte propriul ghid, cu consensul internaţional al specialiştilor în maladii renale. În demers sunt cooptaţi în total în jur de 30 de experţi. Nouă dintre aceştia s-au reunit vineri, 29 ianuarie, la Istanbul, pentru a discuta liniile directoare, în cursul unei conferinţe de trei zile, găzduită de Asociaţia Turcă de Nefrologie.

Pregătirile pentru elaborarea ghidului au început în urmă cu trei ani iar experţii cred că mai este nevoie de încă un an şi jumătate pentru finalizarea proiectului. “Organizăm întâlniri trilaterale şi bilaterale, de cinci sau şase ori, şi colaborăm şi online. Weekendul trecut a marcat prima noastră întâlnire”, a declarat Sever, care a coordonat evenimentul.

El a mai spus că ghidul va fi tipărit în limba engleză, ca supliment al revistei de ştiinţă a ISN şi va putea fi tradus în oricare altă limbă, la cerere. El va fi distribuit medicilor prin intermediul unor organizaţii profesioniste. Experţii care au participat la reuniunea de la Istanbul au provenit din Belgia, Israel, SUA şi România.

Din echipă mai fac parte şi experţi din Australia şi Germania. La reuniune a participat totodată un expert de la “Medici fără Frontiere”, dr Martin De Smet, implicarea acestei organizaţii fiind crucială, deoarece logistica joacă un rol critic în dezastre, pentru un tratament eficient, a mai spus Sever, precizând: “Ne-au fost de mare ajutor în cutremurul din Marmara”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.