Îşi „aranjează” Traian Băsescu toţi inamicii?

0

Politicienii români care au fost adversari ai preşedintelui Traian Băsescu, reales anul trecut la mustaţă, la alegerile prezidenţiale, trec acum prin zile grele, confruntându-se pe rând cu măsurile întreprinse de diferitele autorităţi care se ocupă cu investigarea actelor de corupţie, scrie ziarul ungar Nepszabadsag.

Seria a fost deschisă de primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis, pe care Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat că, în perioada unui mandat anterior ca primar, a condus oraşul într-o situaţie de incompatibilitate timp de un an de zile. Conform ANI, Iohannis, pe lângă îndeplinirea funcţiei de primar, a fost între aprilie 2003 şi mai 2004 şi membru al consiliului de administraţie al unei societăţi comerciale locale.

Al doilea la rând a fost Adrian Năstase, fost premier, al cărui presupus caz de corupţie este anchetat de DNA de ani de zile fără nici un rezultat şi care este bănuit printre altele de faptul că a primit termopanele de la vila sa din strada Zambaccian, din Bucureşti, în schimbul numirii în fruntea unui oficiu a unei persoane, în perioada cât a fost prim-ministru.

Năstase a cerut anul trecut parlamentului să-i ridice imunitatea, pentru ca tribunalul să poată decide în cazul său, însă DNA nu a înaintat nici până azi dosarul său către tribunal. DNA a pus însă sechestru săptămâna trecută pe casa cu pricina.
Mircea Geoană, preşedintele Senatului, care a fost adversarul principal al lui Băsescu la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a primit şi el zilele acestea o înştiinţare de la ANI, agenţia solicitând Parchetului de pe lângă Curtea supremă demararea unei anchete penale contra politicianului social-democrat.

ANI îl acuză pe Geoană că, în 2006 şi 2008, cu ocazia declaraţiilor de avere obligatorii pentru membrii parlamentului, a furnizat date false despre averea sa şi a membrilor de familie. Agenţia şi-a extins ancheta şi asupra soţiei personalităţii publice numărul doi din România, Mihaela Geoană. Datele false de care sunt acuzaţi cei doi se referă la nedeclararea unui apartament achiziţionat de cuplu în anii trecuţi respectiv a 10.000 de metri pătraţi de teren cumpăraţi de soţie.

Geoană respinge acuzaţiile şi afirmă că ANI acţionează la îndemnul şefului statului, încercând să-l discrediteze, cu alte cuvinte Băsescu îl persecută. În urma acestei declaraţii, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a ameninţat cu un proces la tribunal pentru calomnie.
Fapt este că, în afară de social-democraţi, ANI şi DNA au emis acuzaţii şi contra mai multor politicieni liberali, mai ales aceia care, în timpul campaniei electorale, au reprezentat cea mai vehementă opoziţie la adresa lui Băsescu.

Foarte interesant că autorităţile anticorupţie nu au descoperit politicieni corupţi şi la PD-L-ul, apropiat preşedintelui, în afara câtorva persoane de rangul trei, ale căror cazuri au fost scoase la iveală pe larg şi fără putinţă de tăgadă de către presă, comentează cotidianul ungar.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.