Mircea Geoană: PSD va propune revizuirea Constituţiei şi elaborarea unui nou cod electoral

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, doreşte elaborarea unei propuneri social-democrate de revizuire a Constituţiei, aceasta urmând a fi lansată în dezbatere publică. Geoană ar mai dori elaborarea unui nou cod electoral.

„Doresc să lansăm în dezbatere publică şi să propunem – şi aici în rog pe dl. Adrian Năstase, care are o experienţă amplă în acest domeniu – o revizuire a modului în care statul român funcţionează, inclusiv a Constituţiei care guvernează republica noastră în secolul XXI”, a precizat miercuri Geoană, în timpul reuniunii grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat.

El a anunţat că, în acest demers, va face apel la specialişti chiar din afara PSD. „Aş vrea să venim cu o propunere de forum constituţional, în care să filtrăm astfel de idei. Vreau să invităm pe cei care au organizat modificări de constituţii în ţările europene. Să-l invităm pe fostul premier (n.r. francez) Edouard Balladur, care a gestionat grupul de reflecţie din partea grupului francez pentru recenta modificare a Constituţiei franceze, cea mai apropiată din punct de vedere politic şi intelectual cu cea a României”, a spus Geoană.

Liderul PSD a amintit, în context, că şi în Luxemburg sau în Slovacia s-au pregătit sau se pregătesc revizuiri constituţionale, care pot constitui modele de inspiraţie pentru social democraţii români. „Doresc ca acest edificiu al republicii noastre să poarte amprenta Partidului Social Democrat”, a concluzionat Geoană. El mai consideră că PSD trebuie să demareze elaborarea unui nou cod electoral.

„Alegerile prezidenţiale au demonstrat că votul românului nu mai contează în faţa banului şi a implicării instituţiilor statului în favoarea unui candidat. Dacă vrem ca în această ţară şansa ca cei care primesc voturile să fie reprezentanţii românilor, acum este momentul să corectăm un sistem profund viciat şi viciabil”, a spus preşedintele PSD. În context, el a propus un mecanism de securizare a voturilor pentru a permite cetăţenilor să aleagă pe cine doresc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.