Mulţumită UE, austriecii plătesc pensiile românilor

2

Articolul IV paragraful 2 al regulamentului CEE 1408/71 are cu siguranţă intenţii bune, însă aceste intenţii bune au, nu de puţine ori, consecinţe fatale, ca de exemplu pentru Austria şi contribuabilii de acolo, pentru că, aşa cum reiese dintr-o constatare recentă a tribunalului administrativ austriac, orice cetăţean UE cu domiciliul în Austria are dreptul la compensaţii plătite din buzunarul contribuabilului austriac, scrie pagina de ştiri austriacă heute.at.

Toate acestea înseamnă că, în cazul în care un român sau un german are o pensie de doar 100 de euro el poate solicita la organul teritorial competent plata diferenţei suplimentului compensatoriu (Ausgleichszulage – supliment acordat de asigurările sociale austriece în scopul atingerii unui venit minim, n.red.), în valoare de 720 de euro, pentru aceasta fiind nevoie doar de o notificare.

În cazul unei reţele corespunzătoare de relaţii, pentru un român sau bulgar nu va fi probabil nicio problemă să obţină un document doveditor al reşedinţei (formular de luare în evidenţă, un fel de viză de flotant – Meldezettel) într-un oraş din Austria, crede un informator al heute.at. Astfel după nişte eforturi birocratice minore şi deschiderea unui cont în Austria, la care se adaugă o solicitare de virament, un pensionar român sau bulgar primeşte în cont 620 de euro lunar din banii contribuabililor austrieci.

La Casa Austriacă de Asigurări de Pensie (PVA) scandalul este cunoscut, Johannes Pundi de la PVA afirmând că se cunoaşte problema iar numărul acelora care se folosesc de această reglementare europeană este în creştere, ajungând la 550 de cazuri.
La biroul ministrului austriac pentru afaceri sociale, Rudolf Hundstorfer (SPOe – social-democraţi) domneşte o anumită confuzie legat de problema transferului de fonduri din impozite către România, un purtător de cuvânt al ministerului declarând pentru heute.at că, în caz că există motive de îndoială, solicitantul străin trebuie să dovedească că locuieşte într-adevăr în Austria.

Cele 550 de persoane care primesc suplimentele compensatorii de la statul austriac indică însă fără urmă de îndoială un lucru şi anume că obligă statul austriac la costuri lunare de până la 341.000 de euro, pe an cheltuielile ridicându-se la 4,09 milioane euro.

Citește și
2 Comentarii
  1. altVasile spune

    Si Austria prin bancile sale sale care practica camataria in Romania ce face? Atat tot ca romanasii platesc miliarde de euro, nu milioane!

  2. vasile spune

    Aiureli populiste si xenofobe pe care voi le-ati tradus… pe situl austriac titlul dubios e „Multumim UE: Platim pensia romanilor” plus poza unui taran cu o caruta… In articol se spune ca e usor sa obtii niste acte si nu e deloc usor (dovada ca sunt doar 550 „straini” beneficiari in toata Austria din care doar 38 ar fi din Romania).. Si oare nu exista niciun austriac prin alta tara UE care sa beneficieze de venituri de la acel stat? Lucrurile se complica cu cat intri mai mult in detalii si nu e locul aici pt argumente privind beneficiile austriecilor pt ca Romania e in UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.