ONG-urile care se opun proiectului Roşia Montană solicită un nou studiu de impact asupra mediului

0

Cele 70 de ONG-uri potrivnice proiectului Roşia Montana solicită investitorului canadian un nou studiu de impact asupra mediului, care să ţină cont de ultimele hotărâri judecătoreşti şi susţin că principalul risc al proiectului este ca investitorul să nu-şi finalizeze obligaţiile de ecologizare a zonei după exploatare, a declarat Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei Terra Mileniul III.

„Este important ca Roşia Montană Gold Corporation să vină cu un nou studiu de impact, având în vedere ultimele hotărâri judecătoreşti, însă, din punctul nostru de vedere, acest proiect nu ar trebui să devină o realitate, mai ales că vorbim despre dispariţia a 4 munţi, un baraj de steril de 600 de hectare şi posibila dispariţie a unor oraşe în cazul spargerii acestui baraj”, a spus reprezentata ONG.

Aceasta a precizat că principalul risc este ca investitorul canadian să nu-şi îndeplinească obligaţiile de ecologizare a zonei la sfârşitul exploatării. Reprezentanţii ONG-urilor s-au întâlnit miercuri cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a discuta pe marginea proiectului de la Roşia Montană, ministrul informându-i că aşteaptă aprobarea certificatului de urbanism pentru Roşia Montană, pentru a putea continua demersurile de autorizare în ceea ce priveşte proiectul de exploatare minieră.

Această discuţie are loc în contextul în care în Parlamentul Ungarie există o lege prin care se interzice folosirea cianurilor, care vor fi utilizate la Roşia Montană, pe teritoriul Ungariei, iar la nivel european ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat că sunt intenţii de eliminare a utilizării cianurilor în exploataţiile miniere, în toate statele membre.

La sfârşitul întrevederii cu ONG-urile care se opun proiectului, ministrul Laszlo Borbely a precizat că miercuri se va întâlni şi cu organizaţiile pro Roşia Montană, după ce în urmă cu două săptămâni a avut o întrevedere cu investitorul canadian. 70 de organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului au adoptat o declaraţie comună prin care critică includerea în programul de guvernare a proiectului minier Roşia Montană, precum şi recentele luări publice de poziţie ale autorităţilor pe această temă.

ONG-urile semnatare atrag atenţia asupra faptului că ‘gravele probleme certe şi potenţiale de mediu pe care le ridică proiectul minier Roşia Montană sunt suficiente pentru ca realizarea acestuia să fie refuzată neechivoc şi definitiv’. ‘Subliniem că acest proiect este (…) foarte criticabil şi sub aspectul protecţiei patrimoniului cultural naţional, a respectării drepturilor omului, a intereselor economice ale statului român şi comunităţilor locale şi a dezvoltării durabile a României în general’, se încheie scrisoarea parafată de ONG-urile de mediu.

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a investit, până în prezent, 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România. Compania canadiană şi-a propus să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri. Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosită, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianură.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.
La ora actuală, la nivel european, Finlanda deţine supremaţia în materie de producţie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasă în localitatea Kittila de compania canadiană Agnico Eagle (cinci tone anual).

Locul secund al ierarhiei este ocupat de Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, în timp ce poziţia a treia revine Spaniei, cu o producţie anuală de 3,5-4 tone.
Estimările companiei RMGC vorbesc despre faptul că proiectul minier va produce 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie a minei şi alte 600 permanente după ce proiectul va deveni operaţional.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.