ORDA respinge acuzaţiile că ar fi părtaş la încălcarea legii drepturilor de autor

Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) a respins miercuri (3 februarie 2010) acuzaţiile că ar fi părtaş la încălcarea legii drepturilor de autor şi susţine că a informat Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu privire la neregulile constatate şi cu privire la necesitatea completării cadrului legislativ din domeniu.

În acest sens, ORDA a formulat propuneri cu privire la realizarea unui sistem transparent de colectare şi repartizare a drepturilor de autor în cadrul gestiunii colective, precizează un comunicat al instituţiei. „ORDA a depus toate eforturile, în limita competenţelor, pentru a asigura aplicarea corectă a Legii dreptului de autor, corecta informare a titularilor de drepturi şi a utilizatorilor şi consultarea acestora pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.

Măsurile întreprinse de ORDA în anul 2009 pot fi constatate de titularii de drepturi din cadrul tuturor organismelor de gestiune colectivă”, menţionează sursa citată.
ORDA susţine, în comunicatul remis presei, că nu colectează şi nu repartizează sume reprezentând drepturi de autor, iar colectarea remuneraţiilor se face, potrivit legii, de către organismele de gestiune colectivă, persoane juridice de drept privat constituite prin libera asociere a titularilor de drepturi – UCMR-ADA, CREDIDAM, UPFR, COPYRO, VISARTA.

Instituţia afirmă că nu stabileşte tarife (remuneraţiile datorate pentru diversele utilizări) şi că, potrivit legii, acestea sunt negociate, după caz supuse arbitrajului special şi, ulterior, instanţei judecătoreşti. ORDA nu are competenţă legală de a interveni în negocierea între părţi sau în arbitraj şi nici de a modifica înţelegerea dintre părţi, precizează sursa citată. Deputaţii din Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor au propus, marţi, înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), acuzând că instituţia „fură ca în codru”.

Totuşi aleşii nu au luat o decizie finală privind invitarea reprezentanţilor ORDA sau înfiinţarea unei comisii, deputaţii urmând să hotărască într-o şedinţă viitoare asupra acestor alternative.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.