EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Perspectiva ca moldovenii să beneficieze de drept de şedere şi muncă în Anglia suscită critici aprinse la Londra

0

Un nou val de imigraţie din Europa de Est este tot mai posibil după ce România a promis să accelereze o rută pe uşa din dos spre Marea Britanie.

Zeci de mii de cetăţeni din Republica Moldova – cea mai săracă ţară din Europa – vor primi curând dreptul de a locui şi munci în Marea Britanie şi alte state membre în Uniunea Europeană, ca parte a unei politici controversate a Bucureştiului, ce oferă cetăţenie română, informează UK Express.

În cursul unei vizite de stat efectuate săptămâna trecută în fosta republică sovietică, preşedintele român Traian Băsescu şi-a reafirmat un angajament anterior, de a-i ajuta pe moldoveni să beneficieze de drepturi ale UE, datorită relaţiilor istorice dintre cele două ţări.
El a anunţat înfiinţarea unei Agenţii pentru acordarea cetăţeniei române moldovenilor, în scopul de a accelera un milion de aplicaţii pe care guvernul român le-a primit deja, alături de o nouă lege privind naţionalitatea ce acordă cetăţenia în termen de numai 5 luni, precizând că guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă.

Moldovenii nu au nevoie de viză pentru a locui şi munci în România, dar doresc un paşaport UE pentru dreptul de a călători în state mai bogate precum Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă.
Demersul a suscitat în Marea Britanie un sentiment crescând de nemulţumire legat de faptul că România va trimite un nou aflux de lucrători imigranţi. Sir Andrew Green de la organizaţia “MigrationWatch UK” a descris politica României drept “revoltătoare”.

“A venit vremea ca UE să abordeze problema celor care au dreptul la un paşaport al UE”, a spus eĘ precizând: “În prezent, ea se află în întregime în mâna guvernelor individuale, care pot lua decizii bizare, adesea din raţiuni politice”. “Românii, grecii, spaniolii şi italienii, toţi par să împartă paşapoartele noastre unui mare număr de persoane care au legături istorice, adesea firave cu ţările lor”, a mai spus oficialul britanic.

Nigel Farage, parlamentar european din Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP), a declarat la rândul său: “Orice pretenţie că Marea Britanie îşi poate controla frontierele, sau că imigraţia poate fi stăpânită atâta timp cât ne aflăm în UE este compromisă de această dezvăluire”. Publicaţia aminteşte că R.Moldova a fost parte a României până în 1940, când a fost anexată de URSS.

Şi-a dobândit independenţa în 1991, iar 80% din populaţia ei cifrată la patru milioane de locuitori este formată din etnici români. Moldova este însă cea mai săracă ţară din Europa, în condiţiile în care 80% din populaţia ei se luptă să supravieţuiască cu mai puţin de o liră sterlină pe zi, potrivit UK Express. Totodată, nouă din zece tineri moldoveni intenţionează să plece din ţară, conform unui raport al ONU.

Aproximativ 600.000 de moldoveni muncesc deja în Marea Britanie şi alte ţări din Europa – legal şi ilegal. Peste 1 milion de est-europeni au venit în Marea Britanie după ce aceasta şi-a deschis porţile pentru aşa-numitele ţări UE8 – Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Slovacia – atunci când acestea au aderat la UE, în 2004. Un număr suplimentar de zeci de mii de persoane au venit din România şi Bulgaria după ce aceste ţări au devenit membre ale UE în 2007.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.