Polonezii s-au săturat de „oaspeţii georgieni”

Bunele relaţii dintre Varşovia şi Tbilisi au fost puse la grea încercare. Autorităţile poloneze au declarat că intenţionează să expulzeze circa 4.000 de imigranţi georgieni ilegali.

Prima ‘tranşă’ de imigranţi va fi trimisă la Tbilisi în viitorul cel mai apropiat, însă întreg procesul de expulzare ar putea dura şi un an de zile: în Polonia există extrem de mulţi refugiaţi şi pseudo-refugiaţi. ‘Curse charter de expulzare’ se vor desfăşura de două ori pe lună, informează cotidianul rus Izvestia. Cei mai mulţi dintre imigranţii georgieni au ajuns în Polonia prin Belarus. Mecanismul traversării ilegale a graniţelor este unul extrem de minuţios.

De aceea, grănicerii belaruşi au fost nevoiţi să întărească graniţa cu Polonia, majorând efectivele din zonă. Cu toate acestea, ‘refugiaţii’ reuşesc oricum să străpungă cordonul. Potrivit Comitetului belarus pentru paza graniţelor, „numărul de cetăţeni georgieni care încearcă să pătrundă ilegal în ţări membre ale Uniunii Europene (UE) pe la frontiera Republicii Belarus a crescut în ultimele luni de peste 10 ori”.

Potrivit Izvestia, odată ajunşi în Polonia, imigranţii din Caucaz nu se comportă tocmai paşnic. Doar anul trecut, în lagărele pentru persoanele strămutate au izbucnit cel puţin două revolte de proporţii. Astfel, în luna august ‘oaspeţii din Georgia’ au organizat o grevă a foamei în oraşul frontalier Biala Podlaska, iar în decembrie circa 30 de georgieni s-au raliat unui grup de 200 de ceceni şi inguşi, care puseseră stăpânire pe un tren, pentru a ajunge cu el la Strasbourg şi a se plânge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de comportamentul abuziv al autorităţilor poloneze.

Agenţia ‘Kavkazki uzeľ, care a difuzat prima informaţiile privind viitoarea expulzare a cetăţenilor georgieni, prezintă rezultatele unui studiu desfăşurat de Centrul European pentru Problemele Minorităţilor (ECMI), conform cărora circa 4.000 de cetăţeni georgieni încearcă să obţină statutul de refugiat în Germania şi republicile baltice, iar alte câteva mii – în Georgia, Elveţia, Italia, Austria, Franţa şi Spania.

Această statistică este extrem de neplăcută pentru autorităţile georgiene. Mihail Saakaşvili se mândrea cu faptul că în primii ani ai preşedinţiei sale în patrie s-au întors mai mulţi georgieni decât au plecat din ţară. La ora actuală, însă, situaţia este alta: numărul de emigranţi creşte neîncetat, subminând imaginea Georgiei pe plan mondial, subliniază cotidianul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.