Recomandarea privind declaraţia de interese a jurnaliştilor este inclusă în Codul Deontologic

Recomandarea ca jurnaliştii să-şi facă publică declaraţia de interese sau să o depună la managerii companiilor de presă este inclusă în Codul Deontologic al Clubului Român de Presă (CRP), ea existând ca măsură de autoreglementare a profesiei, a declarat marţi (2 februarie 2010) Indira Crasnea, preşedinta CRP, ca reacţie la propunerea senatorului democrat-liberal Iulian Urban.

„Grija domnului senator PD-L Urban faţă de onestitatea jurnaliştilor este remarcabilă şi înduioşătoare. Seamănă cu cea a diverselor personaje mai mult sau mai puţin publice, care au făcut un sport la modă din demonizarea noastră, întreţinând confuzii voite şi reducându-ne deliberat la acelaşi numitor. Eu cred că domnul senator PDL înţelege sensul autoreglementării unei meserii vocaţionale. Mai puţin metaforic, îl asigur că suntem capabili să ne facem curat în curte şi curtea noastră ne priveşte exclusiv”, spune Indira Crasnea.

Conform articolului 8 al Codului Deontologic al CRP, în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse societăţi comerciale, ziaristului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa.
În articol se mai precizează că implicarea ziaristului în orice negocieri privind vânzarea de spaţiu publicitar este interzisă şi că nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului.

Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca ziaristul să nu fie membru al vreunui partid politic şi să nu fie angajat ca informator sau ofiţer acoperit al unui serviciu secret. „În spiritul independenţei profesionale în realizarea materialelor publicate, se recomandă ca ziariştii să depună o declaraţie de interese.
Ziariştiilor care conduc redacţii li se recomandă să facă o declaraţie publică, pe site-ul societăţilor de presă, iar ziariştilor fără poziţii de conducere (incluzând liber-profesioniştii) li se recomandă să depună la conducerile profesionale şi patronale ale societăţilor de presă o astfel de declaraţie, în regim confidenţial.

În absenţa unor asemenea declaraţii, se va putea consemna că jurnaliştii în cauză nu se consideră în situaţie de conflict de interese”, se mai menţionează în articolul citat.
Senatorul Iulian Urban a propus, marţi, amendarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate în sensul ca toţi jurnaliştii să fie obligaţi să depună declaraţii de interese.
„Nu văd o explicaţie pentru care jurnaliştii, formatorii de opinie, cei care se manifestă în spaţiul public nu ar fi dispuşi să dea aceste declaraţii, dacă tot vorbim despre transparentizarea activităţii jurnalistice din România”, a spus senatorul PD-L.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.