Şobolani care depistează mine, în Mozambic

0

Sunt suficienţi 2 euro pentru a planta o mină, dar aproape 700 pentru a o dezamorsa. Metodele tradiţionale, cum ar fi detectoarele de metale şi câinii dresaţi, sunt foarte costisitoare şi se întind pe o perioadă lungă.

În sudul Mozambicului, o ONG a găsit o metodă mai simplă, mai ieftină şi foarte eficientă: şobolanii de deminare, informează site-ul francez Les Observateurs. Citind un articol despre nişte şoareci de deşert care puteau depista explozibili datorită simţului lor olfactiv deosebit de dezvoltat, Bart Weetjens, inginer mecanic belgian, a avut ideea să înlocuiască câinii care descoperă minele cu şobolani.

El şi-a stabilit ONG-ul, APOPO, în Tanzania, pentru că în Africa se înregistrează cele mai multe victime ale minelor. Operaţiunile de deminare au început în 2004, în provincia Gaza din sudul Mozambicului. Timp de 16 ani, un război civil a bulversat ţara şi au fost plantate mii de mine antipersoană, până la sfârşitul conflictului, în 1992. APOPO a deminat până în prezent aproape un milion de metri pătraţi, urmând ca Mozambicul să fie complet eliberat de acest flagel până în 2014.

De ce au fost aleşi şobolani? Pentru că, spre deosebire de detectoarele de metale, ei pot depista şi minele în capsule de plastic. Apoi, ei sunt atât de uşori încât trec peste mine fără le declanşeze. O mină explodează dacă peste ea trece un corp de 5 kg, iar şobolanii au de trei ori mai puţin. Antrenarea lor costă 6.000 euro, de patru ori mai puţin decât în cazul unui câine.

‘Unii cred că facem din şobolanii noştri nişte kamikadze. Nu este adevărat. După un an de antrenament, sunt foarte preţioşi pentru noi. Nu ne permitem să-i pierdem. Dimpotrivă, ţinem foarte mult la ei şi avem grijă să trăiască cât mai mult (un şobolan trăieşte şase-opt ani)’, spune un membru al APOPO. Pentru a depista o mină, şobolanii sunt riguros antrenaţi, învăţând mai întâi să asocieze zgomotul unui declic cu hrana:

de fiecare dată când aude un clic, şobolanul primeşte de mâncare. Pe teren, când rozătorul descoperă TNT, omul care-l urmează declanşează un clic pe care şobolanul îl asociază cu o recompensă. Un astfel de rozător poate semnala în 30 de minute minele de pe 200 metri pătraţi, în timp ce un om ar face-o în două zile, arată în încheiere Les Observateurs.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.