Transelectrica primeşte cel mai mare transformator din România produs de Retrasib Sibiu

Transelectrica va primi în acest an cel mai mare transformator produs în România, greu de 300 de tone, produs la fabrica Retrasib din Sibiu. „Ce se întâmplă la Retrasib este ceea ce ar trebui să se întâmple la scară mică în România.

Să valorificăm acele domenii unde avem competenţe, să fim competitivi pe piaţa internaţională”, a declarat primul-ministru Emil Boc care a vizitat compania Retrasib. Şeful Guvernului a spus că „prima grijă a statului este să nu încurce o companie care merge bine. A doua grijă a statului este să pregătească cadrul legal astfel în care fiecare firmă din România să poate să aibă performanţă”.

Cel mai mare transformator produs în România are dimensiuni impresionante, este lung de 12,1 metri, lat de 5,7 metri şi înalt de 9,1 metri. La acest transformator au fost reduse pierderile totale de la 960 kw la 570 kw, ceea ce duce la economii în funcţionare de un sfert de milon de euro anual. Retrasib este printre primii trei producători europeni de produse de profil specifice activităţii de transport şi distribuţie a energiei electrice.

Cu comenzi asigurate pentru 2010 şi chiar şi 2011, cei 126 de angajaţi ai firmei cu capital integral privat speră ca Retrasib să devanseze cel mai puternic producător autohton din domeniu, Electroputere. Retrasib are o cifră de afaceri estimată pentru acest an de 50 de milioane de lei. Cifra de afaceri s-a triplat în 2009 faţă de 2008, ajungând la 36 de milioane de lei.

Retrasib este o companiei sibiană profitabilă. În acest an, profitul programat va ajunge la 1,5 milioane de euro, după ce în 2009 profitul brut a fost de 650.000 de euro.
După ce în 2009 acţionarii au investit 2 milioane de euro în fabrică, în 2010 există şansa obţinerii a 2,5 milioane de euro din fonduri europene. Revitalizarea Retrasib a început în 2008, însă explozia economică a venit în 2009, odată cu contractul cu Transelectrica.

„Din august 2009, practic a fost o explozie, practic am reuşit să obţinem nişte contracte foarte frumoase cu Transelectrica. Am obţinut două contracte mari care au fost cartea de vizită. Avem comenzi asigurate pe 2010 şi 2011. Facem export în Canada, Azerbaidjan şi Bulgaria. Viitorul este bun pentru noi”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Liviu Boruz, director general Retrasib.

Principalii clienţi ai Retrasib sunt Transelectrica, Electrica, Hidroelectrica, ABB, EFACEC, Siemens, Scando, Holcim şi firme din Canada, Bulgaria şi Azerbaidjan.
Anul acesta există şi posibilitatea de noi angajări. Directorul Retrasib vrea să mai angajeze opt specialişti pe lângă cei 126 de angajaţi. Din 1993 până în prezent, numărul angajaţilor s-a redus drastic, de la 546 la 126 în prezent.

Retrasib are mai mulţi acţionari: SC Hold Comerţ SRl din Bucureşti – 30 la sută din acţiuni, SC Trafo Proiect SRL din Bucureşti – 20 la sută, Mihuţescu Cioabă Ion – nepot al regelului Cioabă al romilor – 15 la sută, omul de afaceri Cătălin Buzoianu – 10 la sută, iar restul acţiunilor sunt deţinute de angajaţi. Fabrica Retrasib are o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.