Turkmenistanul, un partener-cheie în asigurarea securităţii energetice a Europei

0

Preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, desfăşoară, în fruntea unei delegaţii impresionante formate din 70 de persoane, o vizită oficială în Franţa. Discuţiile vizează în principal cooperarea în domeniul energetic.

În pofida construirii de gazoducte din China şi Iran, Uniunea Europeană (UE) consideră în continuare Turkmenistanul cel mai probabil furnizor de combustibil pentru gazoductul Nabucco. La rândul său, Aşhabadul vede în Franţa un investitor important, scrie cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Liderul turkmen fusese invitat la Paris, de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, încă în urmă cu doi ani. În acest răstimp, la Aşhabad se deplasaseră numeroşi oameni de afaceri şi politicieni francezi, printre care şi ministrul de externe al Franţei, Bernard Kouchner, care i-a propus lui Berdîmuhamedov să ia în calcul orice variantă privind extinderea cooperării dintre Turkmenistan şi ţările UE în ceea ce priveşte livrările de resurse energetice.

Nu este exclus ca printre numeroasele documente ce urmează să fie semnate în cadrul negocierilor franco-turkmene să figureze şi un acord referitor la domeniul energetic. Potrivit lui Sarkozy, Franţa vede în Turkmenistan un partener-cheie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice a Europei. În acest sens, vizita omologului său turkmen este considerată ‘o etapă decisivă’ în istoria relaţiilor dintre cele două ţări şi ‘va oferi posibilitatea pentru o întărire a parteneriatului pe termen lung’.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, prima care s-a impus pe piaţa turkmenă a fost compania franceză de construcţii Bouygues, care a onorat zeci de contracte privind construcţia unor importante clădiri administrative în Aşhabad şi alte mari oraşe ale ţării. Anul trecut, Bouygues a câştigat licitaţia pentru construcţia complexului de afaceri ‘Ashkhabad-city’ şi a unor obiective turistice în staţiunea nou înfiinţată Avaza.

Bouygues mai este cunoscută în Turkmenistan drept creatorul ‘profilului din aur al lui Turkmenbaşi’, care însoţea toate programele de televiziune ale postului turkmen. Astăzi, însă, noul preşedinte a înlăturat profilul de aur al predecesorului său şi a luat cursul spre cooperarea cu Occidentul, subliniază cotidianul rus. La stabilirea unor relaţii parteneriale dintre Turkmenistan şi UE a contribuit semnarea anul trecut, la Aşhabad, a Memorandumului privind cooperarea în domeniul energetic.

Au urmat imediat propuneri din partea unor companii care doreau să ia parte la exploatarea de zăcăminte de petrol şi gaz din Turkmenistan. În orice caz, companiile franceze Cifal şi Thales şi-au propus serviciile pentru exploatarea unor asemenea zăcăminte, prelucrarea resurselor dobândite şi în domeniul de consultanţă.
Manifestă interes pentru Turkmenistan şi o companie energetică franceză mai importantă, Total. Reprezentanţii ei participaseră la forumul energetic ce avusese loc toamna trecută în capitala turkmenă, precizează cotidianul rus.

Experţii consideră că interesul companiilor occidentale pentru exploatarea zăcămintelor turkmene este în continuă creştere. La rândul său, Aşhabadul este interesat în cooperarea cu companii de talia Total, care îl pot ajuta să găsească noi pieţe de desfacere a petrolului şi gazului. UE consideră Turkmenistanul unul dintre principalii furnizori de combustibil pentru gazoductul Nabucco, menit să asigure aprovizionarea Europei cu gaz de la Marea Caspică, fără participarea Rusiei.

Potrivit experţilor, în pofida faptului că Franţa este participantă a proiectului South Stream, ea nu exclude participarea sa la Nabucco. ‘Francezii sunt interesaţi de colaborarea cu Turkmenistanul, deoarece această ţară deţine importante rezerve de gaz şi este un potenţial furnizor de gaz pentru Europa, pe un traseu care să treacă pe la Marea Caspică şi, posibil, chiar prin Iran’, a declarat analistul rus Mihail Krutihin.

În opinia sa, actualele negocieri de la Paris reprezintă o ‘posibilitate de a tatona intenţia companiilor franceze privind exploatarea resurselor de gaz din Turkmenistan şi includerea ei în sistemul Nabucco’, chiar dacă, deocamdată, Franţa nu s-a raliat oficial la acest proiect.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.