Un om de afaceri israeliean va exploata cel mai mare zăcământ de fier al lumii

Omul de afaceri israelian Jacob Engel a câştigat una dintre cele mai importante licitaţii internaţionale pentru exploatarea zăcămintelor de fier din Liberia, relatează Yedioth Aharonot, principalul cotidian israelian.

Firma Elenito, o subsidiară a Engelinvest Group, controlat de Jacob Engel, a obţinut o licenţă de exploatare pe o perioadă de 25 de ani a zăcământului de fier Western Cluster ale cărui rezerve sunt evaluate la 1,1 miliarde de tone de minereu. Printre rivalii omului de afaceri israelian se numărau firme din Portugalia, India şi China.

Pentru drepturile de exploatare a minereului de fier, firma Elenito va plăti guvernului Liberiei un prim avans de 25 de milioane de dolari cu titlul de donaţie socială, o taxă anuală de trei milioane de dolari şi 21 la sută din profiturile generate din exploatare. Valoarea economică a proiectului este estimată la mai multe miliarde de dolari.

În cadrul proiectului de exploatare a zăcămintelor de fier, firma Elenito va construi o cale ferată, va aduce ameliorări portului de export al minereului şi va investi şi în alte proiecte de infrastructură. Locaţia minelor de fier se află la distanţe de 65 şi, respectiv, 150 de km de port, fapt ce reduce semnificativ costul transportului.

Firma Elenito a stabilit contacte cu o serie de instituţii financiare internaţionale în vederea formării unui consorţiu interesate să finanţeze proiectul de exploatare a minereului de fier liberian. Recent, China Union Company a anunţat că în regiunea în care se află zăcământul Western Cluster ar exista rezerve de minereu de fier de ordinul a încă 3-4 miliarde de tone.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.