EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Un test de ortografie a limbii franceze la angajare

0

Pentru a dovedi stăpânirea subtilităţilor limbii franceze s-a creat recent un nou instrument, inspirat din testele anglofone. Este vorba de “Atestarea Voltaire” care speră să devină un punct de referinţă francofonă şi un instrument în serviciul birourilor de recrutare de angajaţi, scrie ziarul Le Figaro.

La originea acestui proiect se află Woonoz, o societate din Lyon specializată în instrumente digitale de învăţare. De câteva luni, ea propune unui număr de cincizeci de unităţi şcolare un serviciu care permite elevilor să-şi descopere lacunele şi să le remedieze. ‘De 2 sau 3 ani, îi auzim tot mai des pe cei care recrutează forţă de muncă sau întreprinderile că se plâng de nivelul scăzut al limbii franceze vorbite de salariaţii lor’, explică Pascal Hostachy, de la Woonoz.

De aici a venit ideea unui test riguros, elaborat de o echipă de experţi, din care face parte şi campionul mondial la concursul de ortografie. Astfel, candidaţii sunt evaluaţi şi pe baza unor dictări scurte. Sistemul a fost aplicat pentru prima dată săptămâna trecută, la Paris şi la Lyon. Timp de două ore şi jumătate, candidaţii s-au confruntat cu 300 de fraze dintr-un test tip grilă.

Pe lângă nişte reguli elementare şi acorduri uşoare, ei au trebui să demonstreze cunoaşterea acordului când este vorba de culori, transcrierea cifrelor în litere, a omonimelor care pot crea confuzii. Potrivit autorilor acestui coşmar ortografic, proba este formată în procent de 65% din reguli gramaticale, 15% – reguli semantice, 15% – reguli lexicale şi 5% – reguli de sintaxă.

Un cocktail care se concentrează asupra dificultăţilor care nu sunt sesizate sau sunt prost corectate de corectoarele ortografice. Testul este notat de la 0 la 1.000 de puncte. De la 300 de puncte, se poate spune că o persoană scrie corect texte simple, la 500 puncte, că stăpâneşte bine franceza curentă, iar de la 700 de puncte, înseamnă o foarte bună cunoaştere a regulilor, excepţiilor şi nuanţelor de limbă. O notă bună pentru un CV.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.