Va continua scăderea dobânzilor de către bănci

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a apreciat miercuri (3 februarie 2010) că băncile vor continua în perioada următoare să reducă dobânzile la credite şi la depozite şi a atras atenţia că o scădere a dobânzilor la depozite este periculoasă, pentru că ar putea apărea o lipsă de lichiditate.

Afirmaţia lui Gheţea vine în urma deciziei Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României de a reduce rata dobânzii de politică monetară la şapte la sută pe an, de la 7,5 la sută, începând din 4 februarie 2010. „În perioada următoare, va continua scăderea dobânzilor de către bănci, atât la credite cât şi la depozite”, a declarat, miercuri, la un post de televiziune, preşedintele ARB.

Acesta a explicat că o scădere a dobânzilor la depozite este periculoasă prin faptul că „nu mai vin clienţii la bănci cu banii şi atunci pot apărea alte probleme, gen lipsă de lichiditate, iar când nu mai sunt bani se scumpesc creditele”. Referindu-se în continuare la situaţia de pe piaţa creditelor, preşedintele ARB a afirmat că, în domeniul retail, cererea este „inexistentă”, iar majoritatea corporaţiilor care solicită credite nu mai au cu ce să demonstreze că au afaceri viabile, nu mai au garanţii suficiente.

„Riscurile sunt foarte mari, astfel că asemenea cereri intră în categoria celor nebancabile’, a subliniat Radu Graţian Gheţea. În şedinţa din 3 februarie, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de şapte la sută pe an, de la 7,5 la sută, începând cu data de 4 februarie.
Este a doua oară de la începutul anului când BNR reduce rata dobânzii de politică monetară, iar analiştii apreciază că decizia a fost luată ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.