Adolescenţii sunt fideli clişeelor despre bărbaţi şi femei

Se pare că adolescenţii sunt aproape refractari la actualele tendinţe în privinţa diferenţelor femei-bărbaţi: 29% dintre ei nu sunt de acord cu împărţirea sarcinilor echitabil între bărbaţi şi femei.

O mare parte dintre adolescenţi crede că fetele sunt făcute pentru maternitate, iar băieţii, pentru muncă, arată cotidianul francez Le Figaro. Eternul feminin şi veşnica virilitate: modelele tradiţionale sunt departe de a fi detronate. Stereotipiile legate de gen au rezistat deceniilor de învăţământ mixt obligatoriu. Băieţii şi fetele au fost educaţi împreună din anii 1960, însă au şi astăzi aceleaşi clişee în privinţa diferenţelor.

Femeia? Se caracterizează în primul rând prin atuuri fizice – feminitate şi seducţie, apoi prin maternitate şi sensibilitate, potrivit majorităţii celor 800 de adolescenţi intervievaţi de IPSOS Sante în perspectiva forumului din 2010 al Fundaţiei Wyeth, care începe miercuri. Bărbatul se distinge prin virilitate, caracter ‘macho’ şi muncă, afirmă tinerii de 15-18 ani. ‘Este caracteristic pubertăţii să marcheze diferenţa dintre sexe. Adolescenţii nu sunt foarte sensibili la egalitatea sexelor’, explică un psihiatru pentru copii.

Amestecul sexelor, în loc să-i apropie pe băieţi şi pe fete, ar putea chiar să accentueze clişeele de gen. ‘În faţa riscului unei confuzii crescânde, a pierderii identităţii, tinerii se agaţă de diferenţele de bază, adaugă psihiatrul. Studii scandinave au arătat că jocurile care-i interesează pe copii sunt mai mult marcate de sex în clasele mixte.’
În privinţa prezenţei femeilor în partidele politice sau în consiliile de administraţie, băieţii sunt departe de actualele tendinţe. Fără a fi majoritari, sunt mulţi tineri care cred că rolul femeilor este să aibă copii.

Nu toţi dezaprobă diferenţele de salariu între femei şi bărbaţi. ‘Dacă spunem mereu că suntem la fel, discursul s-ar putea dovedi contraproductiv, spune psihiatrul menţionat. Încercăm să ştergem diferenţele, însă adolescenţii se agaţă de ele. Mai ales băieţii mai fragili, care vor să pară mai mari, sau unii tineri emigranţi care doresc să se apropie de cultura lor de origine.’

Stereotipiile se regăsesc şi în percepţia asupra meseriilor, constată Marie-Jeanne Philippe, rector al Academiei din Besançon şi preşedintă a grupului interministerial pentru egalitatea între fete şi băieţi în sistemul de învăţământ. ‘Imaginea meseriilor rămâne împărţită pe sexe. Unii înţeleg cu greutate că filierele tehnologice sunt potrivite şi pentru femei. De altfel, ele nu sunt primite prea bine acolo, spune ea.

În pofida eforturilor noastre, ne este greu să echilibrăm statisticile.’ Nu trebuie să ne imaginăm însă că este o generaţie retrogradă. ‘Odată depăşită perioada de confuzie identitară a adolescenţei, se pare că tinerii adulţi se arată mai deschişi şi mai flexibili decât părinţii lor’, se încheie optimist articolul din cotidianul francez Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.