Bogdan Aurescu: Îmi este greu să cred că într-un caz de delimitare maritimă se poate ajunge la revizuire

0

Diplomatul Bogdan Aurescu a respins miercuri (3 februarie 2010) posibilitatea revizuirii deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga în procesul cu Ucraina privind împărţirea platoului continental al Mării Negre, considerând că declaraţiile Iuliei Timoşenko sunt făcute într-un context electoral.

La un an de la pronunţarea deciziei de la Haga, diplomatul care a condus delegaţia României ce a câştigat procesul cu Ucraina şi-a lansat volumul „Avanscena şi Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat”.
Cu acest prilej, el a arătat că „promisiunea” primul ministru ucrainean Iulia Timoşenko de a obţine de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) revizuirea deciziei sale asupra împărţirii zonelor economice în Marea Neagră între Kiev şi Bucureşti are legătură cu alegerile prezidenţiale de la Kiev, actualul premier fiind unul dintre candidaţi.

„Fără îndoială aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu viitorul preşedinte şi cu viitorul guvern de la Kiev. Declaraţiile de astăzi nu sunt singulare. Sunt făcute într-un context electoral şi trebuie să fie tratate ca atare.
Ceea ce se poate spune foarte clar este că hotărârea CIJ este definitivă şi obligatorie. Ea nu poate fi atacată cu apel sau cu recurs. Traseul liniei de delimitare este iarăşi foarte clar. Hotărârea a însemnat luarea în calcul a unui context geografic dat şi aplicarea unei metode geografice”, a explicat Bogdan Aurescu.

El a respins posibilitatea unei reexaminări a deciziei de la Haga şi a arătat că revizuirile sunt prevăzute teoretic în statutul CIJ, care impune condiţii limitative şi stricte. Este vorba despre descoperirea existenţei unui fapt care, dacă ar fi fost cunoscut de către Curte în timpul procesului sau de către partea care îl invocă, ar fi modificat în mod radical soluţia instanţei, iar partea care îl invocă trebuie să nu fi fost de vină, a argumentat Bogdan Aurescu.

„Îmi este foarte greu să cred că într-un caz de delimitare maritimă se poate ajunge la o revizuire. Ce fapte noi pot să apară în legătură cu contextul geografic al ţărmurilor Mării Negre? Bănuiesc că toată lumea le cunoaşte de sute de ani. În niciun caz nu cred că o revizuire poate să aibă şanse de succes. De altfel, în toată istoria Curţii nu au fost decât trei cereri de revizuire, care au fost declarate inadmisibile de către Curte”, a adăugat Bogdan Aurescu.

În hotărârea pronunţată pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut jurisdicţia suverană a României pe o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi din zona de platou continental de 12.000 de kilometri pătraţi din Marea Neagră care a făcut obiectul litigiului cu Ucraina.
Totodată, Curtea a decis că Insula Şerpilor nu poate fi considerată un punct de bază şi, prin urmare, nu poate avea niciun rol în stabilirea liniei de delimitare a platoului continental şi a zonelor economice exclusive. Procesul în instanţa internaţională de la Haga a început pe 16 septembrie 2004, la solicitarea României.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.