EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Bogdan Aurescu: Românii trebuie să scape de sentimentul mioritic de ghinion naţional

0

Diplomatul Bogdan Aurescu a afirmat miercuri (3 februarie 2010), la un an de la pronunţarea deciziei de la Haga în care România a avut câştig de cauză în procesul cu Ucraina, că una din învăţămintele pe care le-a tras din această experienţă este că românii trebuie să scape de „sentimentul mioritic de ghinion naţional etern”.

Diplomatul, şef al delegaţiei României care s-a ocupat de procesul cu Ucraina privind împărţirea platoului continental al Mării Negre, şi-a lansat, la un an de la pronunţarea deciziei, volumul „Avanscena şi Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat”. „Cartea conţine şi nişte învăţăminte pe care le-am tras după tot acest exerciţiu.

Poate cea mai importantă este că ar trebui ca noi, românii, ca naţiune, să învăţăm să scăpăm de acest sentiment pe care îl consider nefast şi păgubos şi anume acela că ştim că avem dreptate, dar suntem convinşi că întotdeauna vom fi nedreptăţiţi şi că vom muri cu dreptatea în mână, sentiment mioritic de ghinion naţional etern pe parcursul istoriei”, a spus Bogdan Aurescu, în prezent secretar de stat în MAE pentru afaceri strategice.

El şi-a exprimat speranţa că acest proces şi rezultatul lui au reuşit să elimine măcar pentru o zi acest sentiment, având în vedere că echipa României a dovedit profesionalism în argumentele aduse la proces. „Am arătat că putem să câştigăm profesionist într-o confruntare complicată din punct de vedere juridic.
Nu aş spune că Ucraina a fost parte adversă.
Aş spune că rămâne în continuare partenerul nostru, vecinul nostru foarte important, de lângă frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO, pe care îl susţinem în apropierea atât de UE, cât şi de NATO”, a spus Bogdan Aurescu.

O altă învăţătură a cărţii, a afirmat Bogdan Aurescu, este că „trebuie să găsim şi să urmăm până la capăt proiecte de consens naţional, care să unifice, nu care să dezbine”. Lucrarea „Avanscena şi Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat” ilustrează negocierile româno-ucrainene asupra platoului continental al Mării Negre, din zona Insulei Şerpilor, începute încă din epoca sovietică şi terminate pe 3 februarie 2009, când Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat caştig de cauză ţării noastre.

România a câştigat în procesul cu Ucraina 79,34% din zona disputată în Marea Neagră (9.700 km2 din 12.200). Parcurgând memoriile lui Aurescu, cititorii îi vor cunoaşte pe cei care au alcătuit echipa României, chiar şi prin intermediul fotografiilor, majoritatea inedite, dar şi munca lor plină de devotament şi profesionalism.
Vor afla cum s-au organizat, cum şi-au pregătit pledoariile, dar şi cum au reacţionat ucrainenii, vor fi părtaşi la emoţiile lor, dar şi la întâmplări de culise. Textul este însoţit de un variat material documentar – fotografii, grafice, hărţi, caricaturi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.