Ce bine este să fii funcţionar public în Sicilia: primeşti un salariu record!

1

Salariile funcţionarilor publici din regiunea cu statut autonom Sicilia au înregistrat în ultimii ani o puternică creştere, în pofida directivelor inverse ale guvernului, în timp ce personalul funcţionăresc a atins un număr record.

Unul dintre cele mai mari cotidiene franceze, Le Figaro (de tendinţă conservatoare) a publicat în ediţia de marţi, 2 februarie, pe prima pagină, un articol care face un comentariu nemilos la adresa salariilor angajaţilor publici din Sicilia, notează revista italiană Panorama.
Comentariul, semnat de Richard Heuzé, corespondentul francez al ziarului menţionat, la Roma, este direct, fără jumătăţi de termeni şi declară imediat despre ce vrea să vorbească: “salarii record, boom de personal efectiv, alternare frenetică de şefi pe cheltuiala contribuabililor: regiunea siciliană are un mod straniu de a interpreta criza în gestionarea propriilor funcţionari”.

Citând datele furnizate de Curtea de Conturi, referitoare la perioada cuprinsă între 2004-2008, Le Figaro se întreabă de ce în vremuri de criză salariile funcţionarilor “au crescut cu 38%, în timp ce guvernul a impus creştere zero la remuneraţiile sectorului public. Aceste salarii ajung să fie în medie de 42.756 de euro pe an, cu alte cuvinte cu peste 40% din cât câştigă un angajat al unui minister”.

În ceea ce priveşte efectivele funcţionarilor, acestea au crescut cu 2.050 unităţi în decursul ultimilor opt ani, atingând cifra record de 14.158 (dintre care 2.110 şefi) şi 6.700 membri permanenţi ai corpului forestier.

După ce a ilustrat umflarea personalului public, Le Figaro a intrat în detalii, abordând modul de a acţiona al actualului guvernator al Siciliei, Raffaele Lombardo, în ultimele 12 luni: “În cursul lui 2009, actualul guvernator a operat două valuri succesive de angajări de circa 20 de directori, plătiţi fiecare cu 150.000 de euro pe an, fără a mai lua în calcul maşina de serviciu cu şofer”.

De lovitura franceză nu se salvează nici măcar ex numărul unu al Palatului ďOrleans (sediul guvernului Regiunii Sicilia, n.red), predecesorul lui Lombardo, Salvatore Cuffaro. Le Figaro precizează că oprobriul magistraţilor se îndreaptă mai ales împotriva lui Cuffaro, acuzat astăzi de conivenţă cu mafia. “I-au trebuit opt ani pentru a aplica reforma care indexează pensiile după contribuţii şi nu după salarii, ca până acum”.

Lovitura finală? Et voila: “Spre norocul ei, Sicilia, o regiune cu statut autonom, nu trebuie să dea socoteală Romei”. Că de data aceasta francezii au atins o clapă dureroasă, căreia însuşi guvernatorul Lombardo încearcă cu dificultate să-i pună un amortizor, o gândesc mulţi. Dar ce neplăcut este să-ţi vezi rufele murdare fluturând printre paginile unui ziar – cel mai vechi dintre cele care mai sunt încă publicate – despre verii de dincolo de Alpi, conchide panorama.

Citește și
1 Comentariu
 1. RADU RONCEA spune

  Acum 20 de ani ,pe 3 feb 1990 ,a inceput jaful national!Rezerva valutara a Romaniei a fost „schimbata” la cursul oficial de 14 ,45 de lei pentru ca apoi sa fie revanduta populatiei la colt de strada! Petitia facuta de mine a fost inaintata Tribunalului Bacau.Primul bisnitar al tarii a fost nimeni altul,decat cel ce a aprobat aceasta ilegalitate.Iliescu.

  Banii obtinuti atunci de BRCE au folosit apoi metodei MEBO.Metoda prin care au fost sustrasi bani destinati retehnologizarii!Bani pe care parintii nostri i-au strans cu suferinta!

  w.ceausescu.cc ataca imperiul fricii si cere fiecarui roman sa lupte pentru aflarea adevarului.Adevarul se spune tare ,rastit si niciodata balbait!
  Istoria trebuie scrisa de noi,cu demnitate si nicidecum de alti straini care nu au de a face cu ceea ce-i roman.
  Radu Roncea va invita la „dans”!
  Bucuresti
  3 feb 2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.