China, prima putere industrială în 2017

0

Intr-un studiu publicat marţi, 2 februarie 2010, primul din ultimii cinci ani, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) recunoaşte dinamismul economiei chineze, dar avertizează Beijingul în legătură cu riscurile legate de creditarea excesivă.

Ea recunoaşte rolul major al gigantului asiatic în ieşirea din criză a întregii planete. Situată pe locul 2, în urma Statelor Unite, China ar urma să le depăşească şi să devină primul producător de bunuri industriale în următorii 5-7 ani, informează ziarul elveţian Le Temps.
Potrivit lui Pier Carlo Padoan, economist şef la OECD, redresarea mondială este în mare măsură datorată investiţiilor masive incluse în multiplele planuri de relansare aplicate de Beijing. China, notează studiul, îşi poate permite asemenea cheltuieli pentru că nu are datorii.

Creanţele sale nu reprezentau în 2008 decât 21% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru a face o comparaţie, cele ale ţărilor din OECD reprezentau aproape 100%, chiar mai mult, din PIB-ul lor.
În timpul ultimilor cinci ani, creşterea economică în China a fost de 11% în medie pe an, un ritm fără precedent. OECD a observat o rapidă îmbunătăţire a nivelului de trai în această perioadă.

Aproape 50 de milioane de chinezi au aceleaşi venituri ca şi Statele Unite. Numărul persoanelor sărace – care trăiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi – a scăzut la 4% din populaţie. Din ce în ce mai multe familii, atât din zonele urbane cât şi din cele rurale, au motociclete, televizoare, frigidere şi telefoane mobile. Comparată cu ţările din OECD, China rămâne totuşi o ţară săracă, conform studiului.

Puterea de cumpărarea a unui chinez nu reprezintă decât 10% în comparaţie cu ţările bogate şi între 20 şi 25% faţă de ţările cu un venit intermediar precum Mexicul şi Turcia. OECD salută investiţiile masive făcute de Beijing nu numai în infrastructuri, ci şi în programe sociale, sănătate, educaţie şi protecţia mediului. După această constatare, economiştii OECD prezintă o listă de recomandări pentru Beijing pentru a-şi consolida creşterea.

Mai întâi, adoptarea unei politici flexibile a ratei de schimb a yuanului, faţă de dolar. Aplicarea unei reforme ar corecta dezechilibrele financiare internaţionale şi ar constitui o forţă de stabilizare pentru economia chineză. Această propunere este în mod regulat menţionată de Statele Unite şi de Europa, care acuză China că exportă la preţuri joase datorită monedei sale subevaluate.

O altă recomandare vizează liberalizarea sectorului financiar pentru a permite o mai mare participare a capitalurilor străine la bănci şi asigurări. OECD cere, de asemenea, suprimarea oricărui obstacol în calea importurilor în China, care profită de liberalizarea pieţelor din Statele Unite şi Europa.
De asemenea, OECD avertizează sistemul monetar chinez, care a permis acordarea în exces de credite şi familiilor şi întreprinderilor. Creanţele în exces ar putea ameninţa stabilitatea instituţiilor financiare. În aceeaşi ordine de idei, studiul avertizează şi asupra riscului inflaţionist.

Beijingul nu a comentat încă studiul. În schimb, Academia de Ştiinţe din China a publicat luni, 1 februarie, propriile previziuni. Potrivit Raportului pe 2010 privind modernizările, ţara ar putea să ajungă la nivelul unei ţări mediu dezvoltate în 2040. Venitul pe locuitor va depăşi 20.000 de dolari, iar China se va clasa printre primele 40 ţări din lume.
Potrivit clasamentului pe 2009 al dezvoltării umane al Naţiunilor Unite, ea ocupa locul 92 dintr-un număr de 182 de ţări. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor era de 5.300 dolari.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.