Companiile germane se retrag încet din Iran

Companiile germane, de mult timp cei mai importanţi parteneri ai Iranului din Europa, constată dificultăţi din ce în ce mai mari în a face afaceri în această ţară, în condiţiile în care SUA, Israelul şi alte ţări fac campanie pentru impunerea de sancţiuni mai dure Iranului, ca răspuns la dezvoltarea programului său nuclear, notează publicaţia International Herald Tribune (IHT).

Cu toate acestea, chiar dacă unele companii şi-au anunţat retragerea din Iran – cel mai notabil anunţ fiind făcut de Siemens săptămâna trecută – vor trece ani până când acestea îşi vor diminua operaţiunile şi vor finaliza contractele încheiate. Alte companii îşi diminuează prezenţa sau găsesc ţări intermediare, prin intermediul cărora să îşi deruleze afacerile, temându-se că îşi vor pierde piaţa dacă o abandonează acum.

Deşi nu sunt valabile nişte cifre exacte, mai multe companii germane au refuzat să vorbească despre activităţilor lor în Iran. Una dintre cele mai mari schimbări este, potrivit IHT, faptul că acele companii iraniene care încearcă să importe de la companiile germane nu mai pot primi garanţii la credite pentru 7 până la 10 ani, ceea ce se întâmpla de obicei în cazul proiectelor mari de infrastructură.

Schimbarea este rezultatul a 2 ani de presiuni politice din partea SUA. Drept rezultat, garanţiile pentru credite în cazul Iranului, în 2008 – ultimele cifre disponibile – au totalizat 133 de milioane de euro, prin comparaţie cu 503 de milioane de euro, în 2007 şi 1,4 patru miliarde de euro, în 2005. Germania rămâne însă cel mai mare partener comerciale al Iranului în Europa, deşi piaţa e mică, în condiţiile în care zeci de companii au birouri la Teheran.

Exporturile germane în Iran, în 2008, s-au ridicat la cifra de 4 miliarde de euro, sau mai puţin de 1 procent din totalul exporturilor germane, în scădere şi ele de la 4,4 miliarde de euro, în 2005. Valoarea exporturilor (maşini, echipament de transport, produse chimice) ale celor 27 de ţări ale UE către Iran, în 2008, se ridică la 14,1 miliarde de euro, în timp ce importurile (în special produse legate de energie) la 11,3 miliarde de euro.

China este cel mai mare partener comercial al Iranului din lume, revenindu-i aproximativ 14 la sută din importurile şi exporturile Iranului, în 2008. Beijingul a rezistat până acum apelurilor reînnoite pentru extinderea sancţiunilor asupra Iranului, însă presiunile la adresa companiilor germane s-au intensificat în ultimele luni. La rândul său, cancelarul Angela Merkel şi-a repetat apelul la sancţiuni mai dure impuse Teheranului, susţinând săptămâna trecută că ‘timpul expiră’.

De asemenea, ea a sugerat chiar că dacă Consiliul de Securitate al ONU nu va reuşi să susţină un nou pachet de sancţiuni, ţările europene şi alte state care le împărtăşesc părerea ar trebui să treacă la acţiune. Potrivit IHT, anunţul făcut săptămâna trecută de Siemens coincide cu vizita de stat întreprinsă la Berlin de către preşedintele israelian, Shimon Perez, care a avertizat că Israelul va fi vizat dacă Iranul fabrică arma atomică.

De altfel, Siemens s-a aflat sub ancheta autorităţilor vamale germane. Anul trecut, acestea au descoperit turbocompresoare destinate Iranului printr-o filială a companiei în Suedia. Anchetatorii au declarat că respectivele compresoare puteau să aibă un rol dublu, spre exemplu în programul nuclear iranian, însă compania germană a precizat că toate exporturile sale către Iran sunt destinate exclusiv unor scopuri civile.

Ca urmare a regimului sancţiunilor, Oficiul Federal pentru Economie şi Controlul Exporturilor (BAFA) monitorizează mai atent fiecare cerere a unei companii germane de a face exporturi către Iran, agenţia fiind interesată în special de exporturile cu ‘scop dublu’, în condiţiile în care un atare echipament sau o tehnologie asemănătoare sunt interzise.

În 2009, BAFA a acordat 7.210 de autorizaţii pentru export pentru echipament cu scop dublu, dintre care 48 pentru Iran, refuzând 9 aprobări pentru această ţară. În 2008, BAFA a acordat 7.845 de autorizaţii pentru echipamentele cu scop dublu, dintre care 39 au fost pentru Iran, 14 fiind refuzate pentru Teheran. Cu toate acestea, BAFA recunoaşte că este posibil pentru companiile germane să evite aceste restricţii folosindu-se de ţări intermediare.

‘Presiunea din partea Berlinului creşte. Companiile germane devin nervoase. Aşa că se duc în Dubai. Şi americanii fac afaceri cu Iranul via Dubai. În ceea ce îi priveşte pe israelieni, aceştia pot cumpăra maşini de spălat iraniene prin România’, a precizat un german, care reprezintă mai multe companii germane în Iran.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.