Diplomatul Silviu Ionescu, suspendat din Ministerul Afacerilor Externe

0

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a decis suspendarea, începând cu data de 4 februarie 2010, a raporturilor de muncă cu MAE ale diplomatului Silviu Ionescu, pe perioada desfăşurării urmării penale de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.

„Având în vedere faptele imputate domnului Ionescu de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi anume săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii, decizia suspendării raporturilor de muncă este justificată de prevederile art. 60 din Legea 269/ 2003 (Statutul Corpului diplomatic şi consular al României)”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Potrivit acestui articol de lege, dacă s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva unui membru al Corpului diplomatic şi consular al României pentru o infracţiune de natură să îl facă incompatibil cu statutul său, ministrul Afacerilor Externe va lua măsura suspendării raporturilor de muncă. MAE precizează că doreşte clarificarea cât mai rapidă şi potrivit legii a circumstanţelor în care s-a produs accidentul în care a fost implicat Ionescu.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus începerea urmăririi penale faţă de Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri ad interim al României în Singapore. Procurorii îl acuză pe Silviu Ionescu de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, pe 15 decembrie 2009, învinuitul Ionescu, însărcinat cu afaceri ad interim al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism aparţinând Ambasadei, a accidentat, într-o intersecţie semaforizată, două persoane, care traversau regulamentar.

PÎCCJ precizează că Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul, producând ulterior un alt accident, soldat cu rănirea unei persoane.
„Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave care i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind şi ele leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, învinuitul Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul a fost sustras din faţa Ambasadei României, situaţie neconformă cu realitatea pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe data de 5 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat PÎCCJ să investigheze accidentul în care a fost implicată o maşină a reprezentanţei diplomatice a României din Singapore pe 15 decembrie 2009.
Decizia a fost luată după verificările interne derulate de MAE, în urma cărora s-a constatat că, din punctul de vedere al prevederilor legale şi al reglementărilor internaţionale, Ministerul Afacerilor Externe nu are nici competenţele şi nici mijloacele pentru a putea identifica autorul, cauza şi condiţiile producerii accidentului, aceste aspecte ţinând strict de procedura penală.

MAE a transmis Parchetului toate informaţiile pe care le-a obţinut în acest dosar. Conducerea instituţiei diplomatice a decis şi rechemarea de la post a diplomatului Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri în Singapore, pentru a sprijini derularea anchetei de către organele judiciare. Silviu Ionescu, diplomatul cu rangul cel mai înalt de la Ambasada României din Singapore, a susţinut că maşina sa cu număr diplomatic era furată în momentul producerii accidentului. Autoturismul a fost găsit ulterior, abandonat pe o proprietate industrială de la periferia oraşului.

La scurt timp de la producerea incidentului, diplomatul român s-a întors în ţară pentru efectuarea unor analize medicale programate cu mai mult timp înainte, după cum a susţinut el.
Ulterior, poliţia din Singapore a anunţat că îl consideră pe Silviu Ionescu suspect în accidentul produs la 15 decembrie, după ce un taximetrist a declarat că l-ar fi luat pe Ionescu din apropiere de locul unde a fost găsită abandonată maşina ambasadei. Şoferul susţine că Ionescu ar fi sunat poliţia chiar din taxi pentru a anunţa că maşina sa a fost furată.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.