Favoritismele la care se pretează candidatul desemnat al Germaniei în executivul european

Günther Oettinger, premierul landului sud-vestic german Baden-Württemberg, este alegerea Germaniei pentru postul de comisar european pentru energie, însă favoritismele la care se pretează acesta, în privinţa unui proiect de inginerie hidraulică fac ca promisiunea sa de a depune ‘orice efort pentru asigura că reglementările UE sunt implementate în statele membre’ să nu mai pară credibilă, notează publicaţia germană Der spiegel.

În landul său Baden-Württemberg, Oettinger face exact opusul promisiunii făcute în cadrul audierilor din Parlamentul European (PE). Mai multe documente sugerează că acesta a încercat să se sustragă legislaţiei europene privind oferirea de contracte, a ignorat legislaţia privind competiţia şi a încălcat obligaţia de a acţiona într-o manieră responsabilă din punct de vedere fiscal şi economic.

Controversa implică două proiecte de inginerie hidraulică pe Rinul Superior, finanţate în comun de către guvernul federal şi landul Baden-Württemberg. Proiectele au părut legitime în toamna lui 2007, atunci când detaliile au fost prezentate de către Ministerul federal al Transporturilor, guvernul landului din Freiburg şi de către ministerele acestuia.

Care era miza proiectelor? Pentru a-i proteja pe cei 700.000 de rezidenţi din sudul regiunii Baden-Baden care trăiau pe malul Rinului, între oraşele Weil şi Breisac, a fost planificat un rezervor de scurgere cu o capacitate de 25 de milioane de metri cubi.
Construirea sa necesită excavarea a 55 de milioane de tone de pietriş. În aceasta ar consta primul proiect. Cel de-al doilea proiect prevede depozitarea periodică a unei mixturi de pietriş şi nisip pe malul fluviului pe un tronson de 150 de kilometri în aval, în apropiere de oraşul Iffezheim, pentru a combate erodarea malului.

Experţii de la agenţiile federale şi de land implicate au conchis că alăturarea celor două proiecte are sens. Jumătate dintre cele 55 de milioane de tone de pietriş excavat ar urma să fie depozitate temporar lângă Iffezheim, şi apoi aruncate în Rin în următorii câţiva zeci de ani. Dintr-o dată, Ministerul de Finanţe al landului, cu sediul la Stuttgart, a dat înapoi, decizându-se să blocheze o decizie a cabinetului necesară pentru a aproba acordul administrativ, care ar fi permis derularea proiectelor.

Potrivit unei note interne, oficiali ai ministerului amintit şi-ar fi manifestat temerile în privinţa raportului cost-beneficii a respectivei combinări de proiecte, ceea ce i-a determinat să favorizeze o ofertă venită din partea concernului KVG. În conformitate cu propunerea KVG, tot pietrişul excavat ar fi fost vândut pe piaţă, în schimbul angajamentulului ca KVG să ofere tot pietrişul necesar pentru a consolida malul în apropiere de Iffezheim pentru următorii 80 de ani.

Potrivit Der Spigel, aşa cum se întâmplă de obicei, există o legătură puternică între KVG şi Uniunea Democrat Creştină (CDU), partidul lui Gunther Oettinger. Majoritatea companiilor concernului KVG sunt localizate în districtele electorale ale ministrului de finanţe al landului, Willi Stächele, şi ale secretarului său, Gundolf Fleischer. În plus, trei companii ale consorţiului KVG au donat fiecare 10.500 de euro pentru CDU în timpul alegerilor din 2006 din land.

Mai mult, la o examinare mai atentă, propunerea KVG, favorizată de Stächele şi de Fleischer, stă mai prost la raportul cost-beneficii, costând landul în plus cu cel puţin 65 de milioane, iar guvernul federal în plus cu 155 de milioane de euro, faţă de cât ar fi costat îmbinarea celor două proiecte.

În pofida acestei evaluări, Stächele, Fleischer şi Oettinger au perseverat în eforturile de a bloca planurile privind îmbinarea celor două proiecte timp de doi ani, ignorând chiar să răspundă la scrisorile critice trimise de Berlin. În luna septembrie, ministrul federal al al transporturilor de atunci, Wolfgang Tiefensee, s-a plâns personal lui Oettinger într-o scrisoare dură. Acesta a avut nevoie de două luni să îi răspundă.

Tiefensee este un social democrat, opozant politic al lui Oettinger, în timp ce noul ministru, Peter Ramsauer, este membru al Uniunii Social Creştine, partidul soră al CDU. Însă Ramsauer crede că eforturile lui Oettinger de a obstrucţiona acordul administrativ în Baden-Württemberg sunt ‘nejustificate’ şi citează o concluzie la care a ajuns Biroul Federal de Audit, în care acesta a examinat şi aprobat modelul îmbinării celor două proiecte, realizat de către agenţiile federale şi ale landului Baden-Württemberg.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.