Greutatea excesivă este determinată şi de condiţiile şi evenimentele din cursul vieţii

Cazurile de greutate excesivă nu sunt doar rezultatul obiceiurilor alimentare nesănătoase şi al sedentarismului persoanelor în cauză, ci şi al condiţiilor de viaţă şi al evenimentelor deosebite pe care le-au trăit, potrivit unui prim studiu realizat asupra acestui subiect, publicat marţi, 2 februarie, în Buletinul săptămânal epidemiologic al Institutului de Supraveghere Sanitară din Franţa, citat de cotidianul La Libre Belgique.

Fenomenul diferă şi în funcţie de sex. ‘După câte ştiu, este primul studiu de acest tip, realizat pe probleme de epidemiologie socială. Specialiştii se interesează de obicei de patologiile dezvoltate de aceste persoane sau de legătura între greutate şi profesie’, declară Judith Martin, doctorand la Universitatea ‘Pierre şi Marie Curie’ şi participantă la studiu. Rezultatele sunt destul de surprinzătoare.

‘Se observă impacturi diferite în funcţie de copilărie, adolescenţă, naţionalitatea părinţilor şi originea geografică şi culturală. Este uimitor, în schimb, că divorţul pare a proteja împotriva creşterii în greutate’, adaugă ea. Se mai constată la femeile supraponderale că majoritatea au copii (40,8%), au avut o copilărie nefericită, urmată de o adolescenţă fericită (57,1%), şi au ambii părinţi de naţionalitate africană sau maghrebiană (56,1%).

O mare parte din femeile de peste 65 de ani sunt suprapoderale, ca şi cele cu nivel de studii zero sau primar, care nu practică deloc mişcarea sau un sport şi care dorm sub 7 ore pe noapte.
La bărbaţi, riscul unei greutăţi excesive creşte dacă au copii (50,4%) şi dacă trăiesc (69,9%) sau au trăit (59,7%) cu un partener care suferă de o boală gravă. Numărul bărbaţilor supraponderali este majoritar la grupa de vârstă 65-74 ani şi la foştii fumători.

Riscul scade la femeile care au trecut printr-o despărţire sau un divorţ şi la cele care au avut o copilărie fericită, urmată de o adolescenţă nefericită. Rezultatele trebuie totuşi nuanţate, legătura de la cauză la efect putându-se petrece în cele două sensuri: greutatea excesivă poate fi şi un factor declanşator al unor evenimente, spun cercetătorii.
Judith Martin speră că se vor mai desfăşura şi alte studii ‘prospective’, pentru analizarea ‘legăturii cronologice între greutatea în exces, pe de-o parte, şi factorii psiho-sociali şi biografici, pe de altă parte’.

În Franţa, numărul obezilor este în continuă creştere – 14,5% din populaţie în 2009, faţă de 8,2% în 1997. La adulţi, persoane supraponderale sunt cele care au un indice de masă corporală (IMC – raport între greutate şi înălţime) mai mare sau egal cu 25 şi obeze, cele cu indicele egal sau mai mare de 30. În cadrul anchetei, 36,4% dintre persoanele intervievate au fost supraponderale.
Bărbaţii sunt mai ales supraponderali, iar femeile, mai ales obeze. Studiul a fost realizat la Paris, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă de peste 18 ani – 3.023 persoane francofone, menţionează în final La Libre Belgique.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.