Guvernul român ar trebui să abordeze economia subterană

0

Guvernul român ar trebui să se concentreze pe o mai eficientă încasare a veniturilor şi să abordeze economia subterană care, conform estimărilor, continuă să reprezinte o parte substanţială a economiei, relevă un studiu realizat de KPMG, cu privire la măsurile luate de guvernele a 47 de ţări, inclusiv România, pentru contracararea consecinţelor declinului economic global prin măsuri fiscale.

În acest sens, specialiştii KPMG dau ca exemplu inspecţiile fiscale, care ar trebui direcţionate asupra companiilor şi persoanelor ce prezintă un risc ridicat de evaziune fiscală, şi nu conduse în mod aleatoriu, aşa cum se întâmplă în prezent.
Potrivit lui Niculae Done, Senior Tax Partner la KPMG România, Executivul român a luat o serie de măsuri pentru a încerca să acopere deficitul de venituri la bugetul de stat, ca de exemplu, anularea deductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul la calculul TVA şi a impozitului pe venitul personal, ca şi obligaţia firmelor de a plăti un impozit prezumtiv sau a firmelor mici de a plăti un impozit minim.

Cu toate acestea, afirmă Done, deficitul bugetar rămâne ridicat, la aproximativ 7,5 la sută. „Din nefericire, au fost adoptate şi o serie de măsuri destul de agresive, ca de exemplu întârzierea rambursării TVA, iar acestea nu au avut un efect benefic asupra mediului de afaceri. În anul 2009 a existat instabilitate politică, au avut loc alegeri prezidenţiale şi alegeri pentru Parlamentul European.
Aceşti factori au descurajat adoptarea unor decizii mai dure de către guvern. Sperăm că anul 2010 va fi un an mai stabil din punct de vedere politic în condiţiile în care avem un guvern nou şi nu sunt programate alegeri”, a spus acesta.

La rândul său, Mark Gibbins, Tax Partner şi Coordonator al Departamentului Tax din cadrul KPMG a adăugat că au existat foarte multe speculaţii privind o posibilă majorare a cotei TVA sau a cotei impozitului pe profit şi pe venitul personal. În opinia acestuia, astfel de măsuri ar fi contraproductive, deoarece ar încetini ritmul de redresare economică şi ar avea un impact negativ asupra veniturilor la buget.

„Guvernele din întreaga lume s-au confruntat cu o dilemă atunci când au trebuit să decidă cum să reacţioneze în faţa crizei economice. Recesiunea a însemnat mai puţine venituri din impozite, ceea ce a atras un deficit bugetar, astfel încât unele ţări au reacţionat prin creşterea impozitelor. Cu toate acestea, creşterea obligaţiilor fiscale poate avea şi efecte negative, intensificând recesiunea prin diminuarea venitului persoanelor fizice sau a bugetului companiilor pentru investiţii”, a subliniat Valentin Ţic, Tax Partner la KPMG România.

În acest context, în alte ţări, guvernele au redus impozitele pentru a stimula redresarea economică. De exemplu, în Marea Britanie, TVA a fost temporar redus de la 17,5 la sută la 15 la sută în perioadă 1 decembrie 2008 – 1 ianuarie 2010, a adăugat Ţic. Studiul realizat de KPMG asupra celor 47 de ţări este împărţit în capitole dedicate fiecărui stat, în care sunt prezentate succint principalele schimbări.

„Studiul KPMG prezintă o imagine amplă a recentelor modificări fiscale într-un mare număr de ţări din întreaga lume. Va fi o lectură interesantă pentru oamenii de afaceri, analişti şi pentru toţi cei interesaţi în situaţia economiei globale”, a conchis Gibbins. KPMG este o reţea globală de firme de servicii profesionale care furnizează în 146 de ţări servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor şi are 140.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.

În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispunem de un număr de peste 600 de angajaţi şi parteneri, atât cetăţeni români cât şi străini.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.