Ion Iliescu: PSD a greşit că a guvernat cu PD-L

Partidul Social Democrat a irosit mult timp în lupte şi conspiraţii şi a greşit că a intrat la guvernare cu Partidul Democrat Liberal, a declarat joi (4 februarie 2010) de la tribuna Consiliului Naţional al partidului, preşedintele de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu.

El a denunţat atacarea imaginii PSD, care se doreşte a fi confundat cu un partid comunist, deşi „este un partid născut din Revoluţia Română”. Ion Iliescu şi-a început discursul cu un mesaj de suflet: „Ne aflăm într-un moment foarte important pentru evoluţia partidului. Atât dezbaterile de astăzi, cât şi congresul care urmează ne pot repropulsa în viaţa politică a ţării.

Putem să fim ceea ce se aşteaptă oamenii de la un partid social-democrat la un PSD sau să asistăm la o slăbire a stângii. PSD – cu toate variantele sale (FSN, PDSR, PSD), s-a născut ca un partid al Revoluţiei, care şi-a pus în practică obiectivele sale strategice – democratizarea ţării, reformarea economiei, trecerea la o economie etapizată, integrarea europeană şi euro-atlantică, deschiderea faţă de lume.

Aceste lucruri nu pot fi contestate de nimeni. În al doilea rând, partidul nostru şi-a asumat răspunderea guvernării”, a spus liderul social-democrat. Potrivit acestuia, reformele promovate de PSD au avut şi un preţ – atât politic, economic, cât şi social. „Ne-am asumat acest preţ, dar spre deosebire de adversarii noştri, noi am fost consecvenţi ideologiei noastre şi am însoţit reforme cu măsuri de protecţie socială adresate păturilor celor mai defavorizate.

Cu toate acestea, unii se străduiesc să ne demonizeze, în fel şi chip, identificându-ne ca urmaşi ai PCR, deşi noi suntem intim legaţi de înfăptuirea Revoluţiei din decembrie 1989, care a demolat vechiul sistem, iar foşti membri ai PCR se găsesc în absolut toate partidele care s-au născut după Revoluţie. A fost un atac de imagine care continuă şi acum”, a spus fostul preşedinte.

El afirmă că „unii dintre social-democraţi dau semne de concesie în acest sens şi nu se angajează să apere identitatea partidului şi a fondatorilor săi – lucru inacceptabil pentru militanţii şi electoratul partidului”. De aceea, a adăugat preşedintele fondator al PSD, membrii Consiliului Naţional şi ai Congresului partidului „sunt chemaţi” să reafirme profilul, opţiunile politice şi ideologice, precum şi liniile strategice de stânga.

„Răspunsul este clar – ce fel de partid vrem să fim? Un partid care vrea să guverneze România singur sau în coaliţie, sau un partid veşnic în opoziţie, un partid oportunist, cu un discurs populist, dornic să ia voturi de peste tot sau cu un discurs explicit legat de interesele celor mulţi, care suportă greutăţile acestei tranziţii prelungite?”, a spus preşedintele de onoare al PSD.

Multe dintre erorile PSD au la origine ignorarea democraţiei de partid şi adoptarea nestatutară a unor decizii importante, aspecte „care au încurajat constituirea unor grupuri de influenţe şi competiţia dintre ele”. „Aceasta duce la deformarea imaginii unui partid menit să servească interesului public, ci subordonat intereselor înguste ale unora. Din acest punct de vedere, intrarea la guvernare cu PD-L a fost o eroare. După 2004, am irosit mult timp în lupte intestine şi în conspiraţii”, a afirmat fostul şef al statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.