Mortalitatea infantilă este în scădere în toată lumea

O informare a Institutului Naţional francez de Studii Demografice (INED), publicată miercuri, 3 februarie, arată că rata mortalităţii infantile a scăzut mult în toată lumea, însă rămâne foarte ridicată în anumite zone, mai ales în Africa subsahariană.

Totuşi, 9,3 milioane de copii sub cinci ani mor anual în lume, din care 6,2 milioane sunt mai mici de un an, precizează date ale Naţiunilor Unite, citate de cotidianul francez La Croix. Aproape 7% din nou-născuţii din 2010 nu vor mai apuca a cincea aniversare, preconizează buletinul lunar al INED, ‘Populaţii şi societăţi’.

‘Cifrele au produs indignare, scrie numărul din februarie al revistei, în măsura în care marea majoritate a deceselor se datorează condiţiilor proaste din timpul sarcinii şi de la naştere sau unor boli infecţioase care se pot trata sau preveni.’

S-a înregistrat totuşi un progres semnificativ, vizibil mai ales în ţări mici ca Tunisia sau mai mari, ca Brazilia şi China. În anii 1950, în lumea întreagă mureau 20% dintre copiii sub 5 ani, iar acum un secol, probabil că 30%. În Franţa, la mijlocul secolulului al XVIII-lea, un copil din doi murea înainte să împlinească cinci ani, din care 30%, la mai puţin de un an.

Să mori în fragedă copilărie era atunci atât de obişnuit, încât aproape că nu exista familie care să nu fi trecut printr-o astfel de suferinţă. Moartea unui copil făcea parte din riscurile inevitabile ale vieţii, se încheie articolul din cotidianul francez La Croix pe marginea scăderii mortalităţii infantile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.