Nu este de mirare că lumea îi acordă încă Moldovei „0 puncte”

0

Anul trecut, revista financiară The Banker a realizat un index global al sănătăţii financiare, care a folosit 25 de indicatori pentru a clasifica 184 de ţări în vederea determinării gradului de stabilitate în timpul recesiunii. Norvegia, Rusia şi Kuweitul s-au descurcat bine datorită rezervelor de energie.

Au fost îndeaproape urmate de R.Moldova – dar doar pentru că cea mai săracă ţară din Europa abia avea un sector financiar, notează cotidianul britanic Express. Majoritatea tinerilor moldoveni fie lucrează în străinătate, fie sunt disperaţi să plece.
În curând, zeci de mii de moldoveni vor primi dreptul de a trăi şi de a lucra în Marea Britanie şi în alte state ale Uniunii Europene (UE), ca urmare a politicii vecinului Moldovei de la vest, România, de a le oferi cetăţenia, notează cotidianul menţionat, reluând o critică virulentă din 2 februarie, care avertiza asupra faptului că un nou val de imigraţie din Europa de Est este tot mai posibil după ce România a promis să accelereze o rută pe uşa din dos spre Marea Britanie.

Dintr-o dată, notează tabloidul britanic, cetăţeni dintr-o ţară despre care nu se ştie aproape nimic vor deveni o parte a vieţii britanice, la fel cum s-a întâmplat cu imigranţii din alte state ale Europei de Est.
Potrivit scriitorului şi comicului Tony Hawks, unul dintre vizitatorii constanţi ai acestei ţări din momentul în care a scris cartea sa intulată ‘Playing The Moldovans At Tennis’, în urmă cu 10 ani, locuitorii Moldovei vor fi încântaţi de noile veşti.

‘Pe tot teritoriul Europei de Est există filosofia că totul este o mizerie, că este mai bine să pleci, aşa că toţi copiii învaţă engleză şi sunt disperaţi să plece’, explică el. În Moldova, acest lucru se întâmplă în mare parte pentru că fenomenul corupţiei este generalizat. Este şocant că obţii o diplomă şi trebuie să plăteşti încă două sute de lire sterline pentru a primi documentul. Genul acesta de lucruri îţi mănâncă sufletuľ.

Singurele informaţii pe care britanicii şi le-ar putea aminti despre Moldova, notează Express, sunt prezenţele la concursul Eurovision, unde reprezentanţii săi alternează portul naţional incert cu bikini minusculi, sau echipa sa de fotbal (să nu uităm că David Beckham şi-a făcut debutul său în echipa Angliei la Chişinău, în 1996).
Cotidianul aminteşte de faptul că Moldova a fost la bază o parte a României, dar şi că cel mai faimos moldovean este evreul Lev Milstein, care a emigrat în SUA, şi-a schimbat numele în ‘Lewis Milestone’ şi a regizat filme precum ‘Ocean’s Eleven’ şi ‘Mutiny On The Bounty’.

Pentru actorul şi scriitorul Michael Palin, care a vizitat Moldova în cadrul turneului său în “noua Europă”, surpriza a constituit-o capitala ţării, Chişinău: ‘Ştiam că Moldova este un stat ex¬sovietic şi mă aşteptam ca atmosfera să fie destul de sumbră, însă Chişinăul este un oraş frumos, foarte verde, construit la scară umană, lipsit de blocuri de beton şi de bulevarde largi, triumfaliste’. “Au lăsat asta – adaugă el ironic – Transnistriei, care s-a separat în urma unui război, în 1992, şi care se consideră încă independentă’.

Acest conflict intern a acţionat ca o barieră în faţa investiţiilor străine, iar Moldova este în prezent cea mai săracă a 177-a ţară din lume, după PIB-ul per capita.
‘Pare considerabil mai săracă decât alte republici ex-sovietice’, recunoaşte şi Gary Fox, un călător care încearcă să viziteze toate ţările lumii, şi care a ajuns în prezent în 105.

Tony Hawks este de acord: ‘Este înşelător să te uiţi la capitală pentru că arată bine, însă dacă călătoreşti în restul Moldovei vezi cât de puţine au oamenii. În sate există căruţe cu cai, fântâni şi toalete cu găuri în pământ, în grădină. Şi în România este la fel în afara oraşelor, însă Moldova are doar un singur oraş, iar republica separatistă ilegală nu ajută la această situaţie. ‘Transnistria este un fel de Irlanda de Nord a lor, o problemă pe care nu o vor putea rezolva niciodată şi care îi trage imens înapoľ, admite el.

Această sărăcie este exemplificată de mizeria din orfelinate, unde copiii sunt uneori ţinuţi în cuşti, mai notează ziarul. O mare parte din ultimii 10 ani, Moldova a avut singurul guvern comunist ales din Europa, sub conducerea preşedintelui Vladimir Voronin, care a părăsit această funcţie doar în luna septembrie a anului trecut, după alegeri neconcludente şi proteste.

‘Nu erau de fapt comunişti dacă te uitai la politicile lor. Ei vroiau doar voturile celor în vârstă deoarece tinerii părăsiseră ţara. Au crezut că vor fi aleşi dacă îşi spun comunişti deoarece lucrurile mergeau mai bine înainte. În trecut, se avea grijă de bătrâni, în timp ce acum nu se mai întâmplă nimic’, explică Hawks.
Banii trimişi de moldovenii plecaţi la lucru în străinătate – adesea ilegal în Rusia şi în alte părţi din Europa de Sud – reprezintă un uluitor 38% din PIB. Hawks susţine că aceste lucru are un efect negativ asupra economiei şi prezice că lucrurile nu pot evolua decât spre mai rău.

‘Este foarte trist ce se întâmplă în sate, unde găseşti doar persoane foarte în vârstă sau foarte tinere şi greu pe cineva de vârstă mijlocie, pentru că au plecat la muncă în străinătate. Nu au plecat doar pictorii şi decoratorii, ci cei mai inteligenţi oameni şi aceia care doresc să facă bani’, mai spune Tony Hawks.
‘Nu vreau ca Moldova să rămână ără toate persoanele tinere şi inteligente. Moldovenii sunt oameni foarte calzi şi atunci când le intri la inimă este pentru toată viaţa. Vreau să îi văd că îşi construiesc ţara, nu că o părăsesc’, adaugă Hawks.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.