Până vin banii de la UE, firmele renunţă la proiectele câştigate sau amână implementarea

– Peste 13% din firmele care au castigat proiecte cu finantare europeana isi reziliaza contractele, pentru ca nu reusesc sa isi sustina financiar investitia pana primesc prin decontare fondurile nerambursabile.

.
Alte firme tin cu dintii de proiecte si cer amanarea sau prelungirea perioadei de implementare pana la imbunatatirea conditiilor pietei.

Am renuntat la proiect pentru ca nu am reusit sa sustin financiar achizitia utilajelor pana sa vina fondurile europene si sa-mi decontez investitia. Bancile nu mai dau credite sau conditiile sunt mult prea dure. Daca inainte de criza trebuia sa stau la coada la banci, acum este pustiu in sediile lor”, spune Ion Tinca, proprietarul firmei de productie publicitara Rograv din Craiova.

Citeste si:  România, locul 53 în topul celor mai competitive ţări din lume, în urcare cu şase poziţii

Firma a solicitat o finantare europeana nerambursabila de aproape 100.000 de euro pentru achizitia de utilaje necesare productiei. „Am renuntat sa mai cumpar utilajele, chiar daca aveam nevoie de un laser pentru gravura care costa circa 40.000 de euro”, mai spune Tinca, precizand ca vanzarile firmei au scazut anul trecut cu 40%.

In situatia lui se afla alte 50 de microintreprinderi care au decis sa-si rezilieze contractele semnate cu autoritatea pentru gestionarea fondurilor europene pentru programul de dezvoltare regionala. Valoarea totala a bugetelor aferente acestor contracte reziliate este de 13,4 milioane de lei (3,3 mil. euro).

O situatie similara este si in cadrul programului de crestere a competitivitatii economice, unde procentul de retrageri este de 13%.

Citeste si:  Cel mai mare tricolor din Harghita, arborat la Miercurea Ciuc în prezenţa premierului interimar Gabriel Oprea

Chiar daca au la dispozitie posibilitatea de a obtine o prefinantare de 35% din valoarea proiectului pentru a demara investitiile, firmele spun ca nu-i ajuta foarte mult, in conditiile in care se lovesc tot de banci pentru ca trebuie sa obtina o scrisoare de garantie bancara. Astfel, o singura firma primise aprobare pentru o prefinantare de 277.000 de lei (69.000 de euro) pana la jumatatea lui ianuarie in cadrul programului de crestere a competitivitatii, axa 1.

Continuarea în Ziarul Financiar

Citește și
1 Comentariu
  1. Eleonora Barbul spune

    Aceasta situatie putea fi prevenita daca specialistii care au lansat programele ar fi apreciat corect potentialul investitorilor romani.Astfel, la stabilirea criteriilor de selectie ,trbuiau departajate acele proiecte ptr. care solicitantul putea face dovada ca dispune de fonduri-propii sau in asociere cu investitori straini- din care poate ordona si efectua plati imediat dupa semnarea contractului de finantare(fara a astepta aprobarea unor credite).
    Dupa parerea mea,si acum s-ar putea imbunatatii gradul de absorbtie a fondurilor UE,prin acceptarea la finantare a proiectelor-care in urn-ma verificarii si evaluarii cererii de finantare si dupa aprobarea de catre Comitetul de Selectie,au fost declarate EXIGIBILE dar fara finantare,pentru care solicitantul poate face dovada ca ARE DISPONIBILE IN CONT fondurile necesare implementarii proiectului-pentu plati in avans si cofinantare pina la rambursarea fondurilor UE-.Materializarea acestei propuneri ar permite ca in maxim 1-2luni sa se poata trece la semnarea contractelor de finantare si realizarea graficelor de implementare a proiectelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner