EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

România, printre ţările cu progrese „moderate” în implementarea directivei UE privind serviciile

0

România se află, alături de alte opt state membre ale UE, în grupul ţărilor care au înregistrat progrese ‘moderate’ în implementarea directivei europene privind serviciile, doar o treime dintre ţările din Uniune făcând progrese semnificative în acest sens, informează Financial Times, citând un studiu al Eurochambers (Camerele de comerţeuropene).

Termenul până la care directiva trebuia să fie transpusă în legislaţiile naţionale a fost 28 decembrie 2009. Directiva privind serviciile – extrem de controversată în momentul prezentării propunerii şi modificată de mai multe ori înainte de a fi fost adoptată – are ca scop facilitarea activităţii în domeniul serviciilor în alt stat membru ale Uniunii, de exemplu prin crearea unui singur punct de contact pentru documentele necesare sau completarea electronică a formularelor respective.

‘Pe total, rezultatele nu sunt încurajatoare’, apreciază preşedintele Eurochambers, Alessandro Barberis. Celelalte state din categoria în care este inclusă ţara noastră (a ţărilor cu progrese moderate, dar întârzieri de natură operaţională sau juridică a implementării directivei) sunt Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Luxemburg, Malta, Portugalia şi Spania.

La trei ani după adoptarea directivei europene privind serviciile, singurele ţări membre în care au avut loc progrese semnificative pentru punerea în practică a acestei norme europene sunt Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Olanda, Suedia şi Marea Britanie. Totuşi, chiar şi în cazul acestor ţări, încă există elemente practice care trebuie să fie adăugate sau ameliorate.

Ideea directivei este aceea că dacă barierele în calea serviciilor în UE sunt înlăturate – astfel încât, de exemplu, consultanţii financiari sau frizerii se pot deplasa mai uşor în interiorul Uniunii pentru a-şi exercita meseria – s-ar stimula substanţial economia europeană şi ar putea fi create poate sute de mii de locuri de muncă.
În fine, în ultima categorie, a ţărilor care au mari întârzieri în implementarea directivei, se află Bulgaria, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Slovacia şi Slovenia. În cazul Lituaniei nu au existat date disponibile.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.